Örebro HK vek ner sig i tredje perioden – igen

By on 26 december, 2017

Örebro Hockey åkte till Jönköping för att möta HV71 med åtta raka bortaförluster i bagaget, då Örebro har en mindre backkris fick junioren Lukas Pilö chansen i bortamatchen.

Första perioden startade Örebro med att ligga i framkant mot HV71, laget skapade en hel del chanser men i den sjunde minuten kunde HV71 slå in ledningsmålet bakom Axel Brage, 1-0 till hemmalaget. Efter målet öppnade matchen upp sig och det var chanser åt bägge hållen, men det var HV71 som styrde spelet, tryckte på ordentligt och provade Axel Brage i Örebromålet. I den sextonde minuten åkte Tyson Spink på en utvisning för crosschecking, Örebro klarade av underläget tack vare ett grymt bra målvaktsspel av Axel Brage. Det var HV71 som var det dominerande laget i matchen och det mesta av spelet var förlagt i Örebros zon, det var Axel Brage som räddade Örebro.
Skottstatistiken 15-2 till HV71 säger det mesta om hur det såg ut i den första perioden.
Perioden slutade 1-0, matchen 1-0 till HV71.

Andra perioden öppnade Örebro med ett ribbskott av Sakari Manninen efter bara några sekunder, skottet granskades av domarna men pucken var inte inne. Örebro spelade ett rakare spel i den andra och spelet såg stundtals mycket bättre ut jämfört med spelet i den första perioden. I den sjunde minuten blev Gustaf Franzén i Örebro utvisad för hakning, Örebros backar gjorde ett bra jobb och underläget kunde redas ut utan något baklängesmål. I den tionde minuten åkte HV71 på en utvisning och Örebro fick ett power play, ett ÖHK som inte hade gjort mål i power play i de sju senaste matcherna gjorde mål genom Tom Wandell som styrde in pucken på Daniel Vikstens skott och det stod 1-1. I den 14 minuten fick Örebro ett överläge då det var avvaktande utvisning för HV71 och ÖHK kunde slå in ledningsmålet 2-1, Marcus Weinstock var det som gjorde målet fristående framför HV71s mål. I den 16 minuten åkte Christopher Mastomäki för Örebro ut, HV71 utnyttjade överläget och det hann gå en minut av överläget så hade hemmalaget kvitterat till 2-2. I sekvensen efter drog Tyson Spink på sig en utvisning för hakning när ÖHK var i anfall och hade bra tryck på HV71, hemmalaget gjorde inget mål och Örebro redde ut ytterligare ett underläge. HV71 behöll sitt tryck i Örebros zon efter överläget och kunde i spel 5 mot 5 göra 3-2 i den 19 minuten, ett resultat som stod sig perioden ut.
Skottstatistiken 16-8 till HV71
Perioden slutade 2-2, matchen 3-2 till HV71

Tredje perioden startade Daniel Viksten i första femman då tränarna i valde att göra ett par förändringar i Örebro inför den sista perioden, ett Örebro som började bra men HV71 tog stegvis över spelet och tryckte på i Örebros zon. Örebro fick ägna sig åt kontringsspel utan att få till ett organiserat spel, och i den sjunde minuten åkte Örebro på en utvisning på Daine Todd för tripping, återigen klarade Örebro av underläget galant. I den tionde åkte HV71 på en utvisning efter att backen hade fällt Marcus Weinstock och det var power play för Örebro, trots bra spel så blev det inga mål. Johan Wiklander drog på sig en utvisning för slashing i den 13 minuten, utvisningen resulterade till att HV71 kunde utöka ledningen till 4-2 med 6.54 minuter kvar att spela. I anfallet efter slog HV71 till igen, 6.33 kvar av matchen slog de in 5-2 och Örebro var mer eller mindre mer under än över isen. HV71 behöll spelet efter målet och de kunde bekvämt spela av matchen mot ett Örebro som såg ut att ägna sig åt allmänhetens åkning.
Skottstatistiken 8-7 till HV71
Perioden slutade 2-0, matchen 5-2 till HV71

Sammanfattat så gjorde junioren Lukas Pilö en godkänd insats där han spelade moget och gjorde inga större misstag, Örebros målvakt Axel Brage gjorde en riktigt bra insats trots fem insläppta mål. Det var Axel Brage som höll ÖHK kvar i den första perioden då Örebro var riktigt tillbakatryckta, i mittperioden kom Örebro ut på isen med ny energi och lyfte upp sitt spel ordentligt. I den sista perioden var det som om att både energi och ork var kvar i omklädningsrummet, vilket visade sig när slutsignalen hade gått och HV71 stod som vinnare med 5-2. Nej, ÖHK var inte med på riktigt i den här matchen, mönstret ser ut som följande; första perioden tillbakatryckta och underläge med något mål, andra perioden ut på isen och köra på duktigt för att i sista perioden falla ihop som vanligt. Det kanske skulle vara en bra idé att sprida ut både bra spel och ork i tre hela perioder istället för att lägga krut på mellanperioden, då kanske laget skulle kunna vinna någon match. Det positiva idag är att lagen som jagar under Örebro i tabellen, Karlskrona och Rögle förlorade sina matcher och Örebro har fortfarande fyra poäng ner till Karlskrona som ligger närmast i tabellen.