Örebro kommun stärker stödet för familjehem med mentorskap

By on 13 oktober, 2023
Cecilia är mentorsfamilj i Örebro kommuns satsning på utökat stöd till familjehem genom mentorskap.
Skärmdump från Örebro kommuns film om mentorsfamilj

Cecilia är mentorsfamilj i Örebro kommuns satsning på utökat stöd till familjehem genom mentorskap, hon är själv familjehem sedan 10 år tillbaka och stöttar nu familjehem som är nya i sina uppdrag.

Genom att erbjuda ett omfattande stöd för familjehemmen, inklusive mentorskap, hoppas Örebro kommun nå ut till fler engagerade personer som vill göra en positiv skillnad i placerade barns liv och ta ett uppdrag.

Vad innebär ditt uppdrag som mentorsfamilj?

– Mitt mentorsuppdrag innebär att jag är med och stöttar nya familjehem i de frågor de kan ha funderingar kring. Det kan till exempel handla om frågor kring kontakter med skola, umgänge med barnets biologiska nätverk eller om socialtjänstens rutiner och handläggning. Vi pratar också om sådana vanliga saker som man pratar med sina kompisar om, fast som familjehemsföräldrar.

Hur ofta och på vilket sätt har du kontakt med familjehemmen du är mentor till?

– Jag är mentorsfamilj åt två familjehem sedan första juni i år. Den ena familjen har jag träffat några gånger och den andra familjen har jag träffat en gång, sedan har vi haft kontakt per telefon hittills. Det kan vara jag som ringer upp dem eller så ringer de när behovet finns, de är alltid välkomna att höra av sig till mig utifrån vad vi bestämmer funkar bäst.

Varför ville du bli mentorsfamilj?

– Jag hade själv uppskattat att ha en mentorsfamilj när jag var ny som familjehem, så det var anledningen till att jag tog uppdraget.

Vad är positivt och vad kan vara utmanande med att vara familjehem?

– Det positiva med att vara familjehem är att man känner att man faktiskt gör skillnad för ett eller fler barn! För mig är det utmanande i familjehemsuppdraget när det uppstår känslostormar, som det kan göra i situationer med många parter inblandade. Det kan vara hos mig själv, barnen eller det biologiska nätverket. Som familjehem har man ju många personer och andra saker att förhålla sig till än i en biologisk familj, vilket kan vara lite utmanande ibland känslomässigt.

Vad får du ut av att vara mentorsfamilj?

– Jag får reflektera lika mycket som de familjehem jag är mentor till kring frågorna vi pratar om. Jag får ju tänka kring hur jag har tänkt, gjort och gör och om det är det bästa sättet eller ej. Det blir en dialog där båda parter få input och jag får insikter och nya sätt att tänka utifrån mentorsuppdraget.

Jag upplever också att om man får möjlighet att tillsammans ventilera frågor och funderingar man har, så löser de ofta upp sig bara genom att prata om det.

Har du som familjehem andra forum för att träffa och utbyta erfarenheter med andra familjehem?

– Ja socialtjänsten anordnar utbildningar, familjehemsdagar och cafékvällar där vi har möjlighet att träffas. För mig är utmaningen då att prioritera att få till tid för det i livspusslet. På så sätt är mentorskapet rätt smidigt, eftersom man kan man höras av per telefon när man har en stund över. Man behöver inte planera utan kan ringa och prata i en kvart när man har tid. Jag tror också att det kan vara en fördel att jag som mentor hör av mig till familjehemmen. Då vet de att jag hör av mig och de får möjlighet att prata om sina frågor och funderingar, eller bara stämma av läget regelbundet. Det är ett smidigt sätt att hålla kontakten utan att det kräver en massa planering.

Vad är skillnaden på stödet man får av familjehemssekreterare och stöd av en mentorsfamilj?

– Det beror helt på hur man är som person men skillnaden är nog att man kan prata lite mer fritt från hjärtat med sin mentor, till exempel om saker som irriterar en eller som man behöver få ur sig. Man kanske också lättare kan lyfta sina egna osäkerheter om man har det, eller prata och fråga om saker som man kanske inte vågar eller vill ställa till socialtjänsten eller sådant man kanske inte riktigt förstått med mentorn. När man är precis ny som familjehem så vet man inte heller riktigt vad som komma skall. Då tror jag absolut att det kan underlätta att ha en mentor som stöd.

Vad skulle du säga till den som går och funderar på att bli familjehem?

– Jag skulle säga att det är väldigt givande att kunna hjälpa ett barn som familjehem. Jag tänker att om man har som utgångspunkt att göra sitt bästa så är det väldigt tillräckligt. Man behöver inte oroa sig för att man måste vara en supermänniska eller ha superavancerad kompetens för att bli familjehem, man behöver vara en medmänniska och förälder helt enkelt. Man får hjälp och stöd i sitt uppdrag och man kan alltid ringa sin familjehemssekreterare för att bolla och få råd kring de olika situationer som kan uppstå i ett uppdrag.

Intresserad av mentorsfamilj eller att ta ett uppdrag?

Erbjudandet om mentorsfamilj vänder sig till familjehem som har barn placerade via Örebro kommuns socialförvaltning.

Är man intresserad av att bli familjehem, eller är man redan familjehem och vill få en mentorsfamilj? Man hittar mer information på sidan Att vara familjehem – https://www.orebro.se/omsorg–stod/ta-ett-uppdrag/familjehem—att-vara.html

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login