Örebro, Umeå och Mora bäst på skräplockning

By on 18 september, 2020
Lördag den 19 september, kommer människor runt om i landet att ge sig ut och göra något stort – plocka lite skräp. Håll Sverige Rent anordnar Håll Sverige Rent-dagen för tredje året i rad och under parollen Hela Sverige Plockar Skräp ombeds folk att vara med. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent

På lördag är det Håll Sverige Rent-dagen och över 82 000 personer ska ge sig ut och göra något stort – plocka lite skräp. Det är fyra gånger så många som anmälde sig 2019. I år samarbetar Håll Sverige Rent särskilt med 12 orter och av dem är Örebro, Umeå och Mora bäst i klassen på lördag.

Årets Håll Sverige Rent-dag är på väg att slå alla rekord. I skrivande stund har över 82 000 personer anmält sig i kampanjen och ska gå ut och plocka skräp på lördag. Det är fyra gånger så många som förra året.

”Vilket otroligt engagemang vi ser i hela landet. Det här kommer bli en fantastisk lördag. Och det här visar också hur många som uppfattar nedskräpningen som något som faktiskt påverkar deras liv och som man vill göra något åt. Men tillsammans kan vi göra skillnad och stoppa nedskräpningen”, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day, som förra året samlade 21 miljoner människor från 180 länder. Tidigare år har Håll Sverige Rent anordnat evenemang runt om i landet i samband med kampanjdagen, men på grund av coronapandemin ombeds folk att gå ut och plocka skräp själva, eller i mindre grupper och på säkert avstånd från varandra. Håll Sverige Rent-dagen anordnas i samarbete med tolv orter och lokala skräphjältar som ska arbeta för att lyfta allmänhetens intresse för nedskräpningsfrågan lokalt.

Orterna där Håll Sverige Rent har ett fördjupat samarbete är: Umeå, Karlstad, Malmö, Göteborg, Arvidsjaur, Örebro, Stockholm, Jönköping, Kalmar, Östersund, Ullared och Mora.

Håll Sverige Rent har sammanställt hur stor andel av befolkningen på de 12 orterna som ska plocka skräp under Håll Sverige Rent-dagen och det här är topplistan:

Ort Andel av befolkningen som anmält sig till Håll Sverige Rent-dagen (i %) Antal anmälda
Örebro 1,2 % 1883
Umeå 1,1 % 1419
Mora 1,0 % 205
Malmö 0,9 % 3216
Karlstad 0,8 % 809
Östersund 0,8 % 573
Jönköping 0,7 % 1071
Falkenberg (Ullared) 0,7 % 335
Stockholm 0,7 % 7775
Kalmar 0,6 % 430
Göteborg 0,6 % 3975
Arvidsjaur 0,6 % 41

.

”På lördag går kommuner, företag och privatpersoner samman för att tillsammans göra något åt nedskräpningen. Det är helt nödvändigt för att vända trenden med mer plast i haven och skräpiga och otrygga stadsmiljöer ”, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Antal anmälda per ort finns i bilagan ”antal_anmälda_HSRdagen_200917” längre ner på sidan.

Så har vi räknat:

Vi har delat antalet anmälda till Håll Sverige Rent-dagen med antalet folkbokförda (Statistiska Centralbyrån, 2019) i kommunen för att få fram en andel av befolkningen.

Kontaktuppgifter:

Örebro

  • Skräphjälte: Johan Eriksson, johan.eriksson93@hotmail.com
  • Kommunkontakt: Andreas Sävenstrand, andreas.savenstrand@orebro.se

Fakta: Så deltar du i kampanjen

  1. Anmäl dig på hållsverigerent.se/19september. Det tar 30 sekunder!
  2. Den 19 september mellan klockan 13 och 14 går vi ut och plockar allt skräp vi ser (om tiden inte passar så går det självklart bra att plocka när som helst under dagen!). Det kan vara på din gata, i en park eller skog som ligger nära där du bor – det finns tyvärr skräp överallt!
  3. Posta gärna en bild på Instagram och tagga den med #helasverigeplockarskräp och #hållsverigerent
  4. Gå in på hållsverigerent.se och rapportera hur mycket du plockade!

Fakta: Hela Sverige Plockar Skräp

– Håll Sverige Rent-dagen är en del av den globala kampanjen World Cleanup Day och äger rum 19 september 2020.

– I år samarbetar vi särskilt med 12 kommuner och 12 lokala hjältar. Orterna där Håll Sverige Rent har ett fördjupat samarbete är: Umeå, Karlstad, Malmö, Göteborg, Arvidsjaur, Örebro, Stockholm, Jönköping, Kalmar, Östersund, Ullared och Mora.

– Mer information om Håll Sverige Rent-dagen finns på hållsverigerent.se/19september

Fakta: Nedskräpning

Skräp på land blir skräp i havet. 80 procent av allt skräp i havet kommer från land.

60–90 procent av allt skräp i havet är plast. Plasten i havet försvinner aldrig – i varje fall inte inom en överskådlig framtid.

Nästan åtta av tio svenskar tycker att nedskräpning är ett stort eller mycket stort problem.

Nedskräpningen beräknas kosta svenska kommuner runt två miljarder om året.

Undersökningar visar att skräpiga områden förknippas med otrygghet och att man inte vill bo i ett område där det är nedskräpat. Skräpiga miljöer drar också till sig mer skräp, då fler tycker det är okej att skräpa ner, enligt forskningen.

Tips: Så kan du bidra till minskad nedskräpning

1. Skräpa inte ner.

2. Plocka upp det skräp du ser.

3. Lämna aldrig skräp utanför en full papperskorg.

4. Tacka nej till engångsplast som sugrör och plastlock när du handlar. Prata även med din butik och föreslå att de erbjuder alternativ till engångsplast.

5. Ta med en egen påse eller flergångsmugg när du handlar mat eller kaffe.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Håll Sverige Rent

You must be logged in to post a comment Login