Örebroarna hör till de i landet som är mest oroliga över att drabbas TBE enligt Sifo-undersökning

By on 15 juni, 2020
Arkivbild

2020 spås bli ett riktigt fästningår på grund av den milda vintern, vilket gör det ännu viktigare att vaccinera sig. I och med coronasituationen spenderar vi också mer tid utomhus nu än vi gjort på väldigt länge.

Många av oss tränar ute istället för på gymmet, och vill man träffa vänner och släkt uppmuntras vi att göra det utomhus och med avstånd mellan varandra. 

Örebroarna hör till de i landet som är mest oroliga över att drabbas TBE, hela fyra av tio (38%) oroar sig över att drabbas av den fästingburna sjukdomen.

Trots oron är det förhållandevis få i regionen som är fullt vaccinerade, 17 procent, jämfört med rikssnittet på 25 procent. 16 procent av örebroarna letar heller aldrig fästingar på kroppen, och bara en procent gör det efter vistelse i stadsmiljö.

Detta trots att fästingar är förhållandevis vanligt förekommande även i stan. 

Summering av resultaten i Örebro: 

  • 4 av 10 (38 %) är oroliga över att drabbas av TBE 
  • 17 procent är fullt vaccinerade mot TBE i regionen 
  • 16 procent letar aldrig fästingar på kroppen och endast 1 procent gör det efter vistelse i exempelvis en park i stadsmiljö. 

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa Wenderfalck.com
Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 2 301 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 18-25 februari 2020.

You must be logged in to post a comment Login