Över 60 företag mot burägg – men ICA stödjer fortfarande burhållning av hönor

By on 11 oktober, 2019

Sedan 1996 uppmärksammar äggbranschen andra fredagen i oktober som Äggets dag. Men något som de inte belyser är situationen för hönorna som värper äggen, och att nästan en miljon av hönorna i Sverige fortfarande hålls i burar. Organisationen Djurens Rätts kartläggning av företag och ägg visar att över 60 företag nu säger nej till burägg – något Djurens Rätt dock är besvikna över att livsmedelsjätten ICA fortfarande inte har gjort.

Organisationen Djurens Rätt kartlägger löpande hur företag ställer sig till burhållning av hönor. Den senaste uppdateringen av Äggläget visar att över 60 företag har beslutat sig för att fasa ut buräggen, bland annat Dafgårds, Axfood och Martin & Servera. Men att ICA fortfarande inte finns med på den buräggsfria listan är under all kritik anser Djurens Rätt. 

Med tanke på ICA:s storlek kan vi med säkerhet säga att de är ett av skälen till att burhållning av hönor kan fortgå i Sverige. ICA, som är störst och står för 50 % av dagligvaruhandeln i Sverige, bör visa vägen istället för att vara ett av de sista stora företag som säger nej till burägg, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Det finns ett brett stöd hos befolkningen för att företag bör gå längre än vad djurskyddslagstiftningen kräver. Enligt en opinionsundersökning gjord av Novus uppger 88 procent av svenskarna att företag bör ta mer ansvar för att hålla en högre djurskyddsnivå än den lägstanivå som lagstiftningen sätter.

– I Svenska Äggs marknadsföring heter det att ”ägg från Sverige är i en klass för sig”. Men att det fortfarande sitter närmare en miljon hönor i burar, är det en klass vi vill vara i? frågar sig Nathalie Söderström.

Allt fler länder i Europa – som Tyskland, Österrike och Luxemburg – har förbjudit burhållning av hönor. Även delstater i USA, som Kalifornien och Michigan, har gjort det. I Sverige är det fortfarande tillåtet att hålla hönor i burar.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Djurens Rätt

You must be logged in to post a comment Login