Översvämningarna i Nepal

By on 19 augusti, 2017
WaterAid Nepals Country Director Tripti Rai kommenterar översvämningarna.
Foto: WaterAid / Ben Roberts

Akuta satsningar på vatten, sanitet och hygien krävs för att undvika katastrof, varnar WaterAid!

Översvämningarna i Nepal, som hittills har krävt minst 123 dödsoffer, riskerar att förvandlas till en hälsokatastrof om inte akuta åtgärder för att nå de drabbade med rent vatten, sanitet och hygien genomförs, varnar organisationen WaterAid som arbetar i landet.

Översvämningarna har allvarligt skadat vattenkällor, toaletter och avloppssystem i flera distrikt i landet, och om inte akuta åtgärder genomförs riskerar vattenburna sjukdomar som kolera att spridas.

För närvarande lever 8 procent av befolkningen i Nepal utan rent vatten, och hela 54 procent saknar ordentliga toaletter.

Tripti Rai, WaterAid Nepals Country Director, kommenterar situationen:

– För att undvika katastrof måste regering och myndigheter försäkra sig om att de drabbade samhällena nås med nödhjälp som vattenreningstabletter och tvål. Utöver det måste tillfälliga toaletter uppföras för att minska risken för sjukdomsspridning, säger Tripti Rai.

– WaterAid Nepal finns på plats i flera av de drabbade samhällena i södra Nepal. I samarbete med myndigheterna har vi hittills delat ut 90 000 vattenreningstabletter, och vi kommer fortsätta erbjuda den hjälp som krävs under denna svåra tid, säger Tripti Rai.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login