Påsken har blivit begagnathandelns högtid: “Sakerna som säljer bäst”

Av på 2 april, 2021

Påsken är den högtid då begagnathandeln av prylar är som störst. Annandag påsk är historiskt sett den dag då flest handlar på Blocket. Svenskarna säljer av saker som inte längre används och köpsugna letar efter fynd. Anledningen är att en röd dag sammanfaller med årstidsbyte vilket gör att många rensar i hem och förråd. Här listar vi sakerna som säljer snabbast.

Våren och i synnerhet påsken är en tid då många passar på att rensa hemma. Nya siffror från Blocket och Kantar Sifo visar att det finns mycket pengar att tjäna på saker som bara ligger och samlar damm.

Totalt uppskattar svenska folket att en tredjedel (32 %) av alla deras saker inte kommer till användning. En del vill de behålla, men en stor andel kan de tänka sig att göra sig av med. I genomsnitt uppskattar svenska allmänheten att de skulle kunna göra sig av med en fjärdedel (24 %) av alla saker som de har hemma. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo.

– Nu när många är inne på Blocket är det gyllene tillfälle att rensa bland sina ägodelar. Många kommer nog upptäcka att värdet av de oanvända prylarna är högre än vad man kanske trodde när man väl börjat inventera vad som ligger bortglömt i garderober, förråd och garage, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Bra för plånbok och planet
16 000 kronor. Så högt uppskattar svenskarna att värdet av de oanvända prylarna i hemmet är enligt Blockets och Kantar Sifos undersökning. Att rensa ut i hemmet beräknas ta cirka 23 timmar. Det blir en timpenning på nästan 700 kronor.

Så stort uppges värdet av oanvända prylar vara – uppdelat per rum:

 • Kök: cirka 2 200 kronor
 • Garderob: cirka 3 200 kronor
 • Förråd/garage: cirka 6 700 kronor
 • Sovrum: cirka 1 700 kronor
 • Vardagsrum: cirka 3 600 kronor
 • Barnrum: cirka 2 400 kronor

Att köpa och sälja begagnat är dessutom en vinst för klimatet. Genom att välja begagnat istället för nytt på Blocket besparade svenskarna förra året planeten på 746 181 ton koldioxidutsläpp – lika mycket som om Stockholmstrafiken stod helt still i cirka tio månader.

Säljer snabbast på Blocket just nu:

1. Cyklar

2. Verktyg

3. Datorer & TV-spel

4. Sport & Fritidsutrustning

5. Husgeråd & Vitvaror

6. Jakt & Fiske

7. Bygg & Trådgård

8. Ljud & Bild

9. Telefoner & Tillbehör

10. Musikutrustning

Säljer snabbast på Blocket just nu (Fordon):

1. Motorcyklar

2. Snöskoterdelar & Tillbehör

3. Mopeder & A-traktor

4. Bilar

5. Båtar

Mest sökt på Blocket just nu – kategori ”För hemmet”:

1.Utemöbler

2.Soffa

3.Skrivbord

4.Fåtölj

5.Soffbord

Mest sökt på Blocket just nu – kategori ”Fritid & Hobby”:

1.Hund

2.Katt

3.Cykel

4.Gitarr

5.Studsmatta

Mest sökt på Blocket just nu – kategori ”Elektronik”:

1.Playstation 5

2.Iphone

3.TV

4.Nintendo Switch

5.Gamingdator

Mest sökt på Blocket just nu – kategori ”Personligt”:

1.Rolex

2.Barnvagn

3.Louis Vuitton

4.Lego

5.Bugaboo

Mest sökt på Blocket just nu – kategori ”Fordon”:

1.Bil

2.Husbil/Husvagn

3.A-traktor

4.Moped

5.Båt

5 tips- så säljer du dina saker bäst på Blocket

 • Bestäm dig. Avsätt en dag och tid för att vårrensa. Tycker du det är svårt att komma igång? Dela upp rensningen, gör lite i taget och varför inte belöna dig själv när du är klar?!
 • Lägg tid på att skapa en bra annons. Ta fina bilder, och glöm inte skriva ut mått, skick och andra viktiga detaljer.
 • Dela upp sakerna först i två högar – behålla och sälja. Dela sedan upp sakerna efter kategori, exempelvis kläder för sig, möbler för sig, verktyg för sig.
 • Säsongsrensa. Saker som är i säsong säljer alltid bäst. Just nu är det cyklar, trädgårdsmaskiner och annat som hör till våren. Vänta med skidor och skridskor tills det börjar närma sig säsong!
 • Sätt rätt pris. Om du är osäker på vad din vara är värd kan du titta vad liknande annonser har sålts för. Om du vill sälja snabbt kan du sätta priset lite under liknande annonser.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in