Platser kvar på YH-utbildningar i Örebro

By on 2 juni, 2021
Foto: EMILIA JIMÉNEZ-BERGMARK

Antalet sökande till yrkeshögskolan har ökat med närmare 60 procent de senaste två åren men inför höstens terminsstart finns ändå platser kvar på 150 utbildningar. Elkraftsingenjör, frontendutvecklare, B2B-säljare och ambulanssjukvårdare är några av de utbildningar som fortfarande tar emot ansökningar.

Konkurrensen om platserna på de populäraste YH-utbildningarna är fortsatt hård, men samtidigt som söktrycket är stort finns det platser kvar på många utbildningar. En tredjedel av utbildningarna med så kallade restplatser är inom utbildningsområdet Teknik och tillverkning, t.ex. ventilationsingenjör, CAD-konstruktör och vindkraftstekniker.

– Pandemin och det senaste årets uppsägningar gör att vi tror på rekordmånga sökande även i år. Det handlar om människor i behov av kompetensutveckling och omställning eller som helt enkelt bara tar chansen att byta karriär, säger Jessica Sjönell som är analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Även inom data/IT finns det många utbildningar att söka till hösten, och enligt myndighetens analytiker Jessica Sjönell är möjligheten att få ett jobb efter examen god.

– De senaste siffrorna från SCB visar att trots pandemin får nio av tio jobb efter examen. Det finns självklart inga garantier, men om du väljer en YH-utbildning så kan du vara säker på att vi gjort bedömningen att du kommer att vara efterfrågad på arbetsmarknaden efter examen, säger analytikern Jessica Sjönell.

Digitalisering, automatisering och klimatomställning

Arbetslösheten har stigit under pandemin och behovet av omställning är stort. Enligt Jessica är det framförallt tre starka trender som driver det förändrade kompetensbehovet på arbetsmarknaden, digitaliseringen, automatiseringen och klimatomställningen.

– Pandemin har accelererat omställningen på arbetsmarknaden. Exempelvis har vi sett en ökad efterfrågan på digitala tjänster, något som omfattar allt från e-handel till vårdmöten. Det i sin tur innebär att vi nu ser nya och förändrade krav på digital kompetens inom samtliga branscher och yrken, säger Jessica Sjönell.

Det finns även platser kvar på flera klimatrelaterade utbildningar inom t.ex. vindkraft och järnväg.

Populärt med distansutbildning

Utbudet av distansutbildningar inom yrkeshögskolan är stort. I höst startar fler än 300 YH-utbildningar på distans. Det utgör närmare en tredjedel av utbildningsutbudet. Av dessa finns det fortfarande platser kvar på 40, t.ex. lärarassistent, stödpedagog och specialistundersköterska.

– Den som studerar på distans gör det ofta för att kunna förena kompetensutveckling eller karriärbyte med livspusslet i övrigt. Inte minst just nu under pandemin är det många som värdesätter flexibiliteten och möjligheten att studera lite mer på sina egna villkor, säger Jessica Sjönell.

I  Örebro finns platser kvar till utbildningarna B2B-säljare, CAD-konstruktör, Mjukvarutestare, Mjukvaruutvecklare inom Industriell IoT, Processoperatör Livsmedel, Server- och virtualiseringsspecialist och Webbutvecklare inom .NET.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan

You must be logged in to post a comment Login