Powerplayet gav BIK Karlskoga segern

By on 14 februari, 2024

Under onsdagen åkte BIK Karlskoga till Västerås för att ta sig an Västerås IK i den 44 omgången av Hockeyallsvenskan 2023/2024.

Karlskoga låg inför matchen på en tiondeplats i tabellen, endast två poäng efter Västerås som låg på en elfteplats. Båda lagen kom från en tuff period med sex raka förluster, så detta var en mycket viktig match för båda lagen.

Karlskoga fick en smakstart i den första perioden då man efter 40 sekunder fick ett powerplay och med 56 sekunder på klockan kunde bortalaget sätta 0-1 genom Eskild Bakke Olsen. Efter målet blev det bättre fart på Västerås som också kunde kvittera i den nionde minuten 1-1. Dock drog hemmalaget på sig ytterligare en utvisning som Karlskoga kunde utnyttja och i den 12 minuten kunde Hampus Plato åter ge bortalaget ledningen 1-2. Det målet gav Hampus Plato mersmak och i den 16 minuten kunde han utöka Karlskogas ledning till 1-3 genom bortalagets första mål i spel 5 mot 5. Västerås försökte sedan forcera men trots att man fick ett numerärt överläge så kunde Karlskoga hålla undan och första perioden slutade 3-1 till Karlskoga.

Den andra perioden fortsatte som den första och redan i den 24 minuten kunde Karlskoga sätta 1-4 genom Kalle Jellvert efter ännu ett powerplay, efter målet valde Västerås att ta timeout. När bortalaget i den 27 minuten gjorde sitt fjärde powerplaymål så valde hemmalaget att byta målvakt. Det var Gustaf Thorell som satte 1-5. Mot slutet av perioden så forcerade åter Västerås och när Karlskoga fick en utvisning så kunde hemmalaget reducera till 2-5 i den 40 minuten.

Det var ett helt annat Västerås som kom ut till den tredje perioden och efter bara 21 sekunder så reducerade hemmalaget till 3-5. Karlskoga vacklade nu betänkligt spelmässigt så man valde att ta en timeout, efter timeouten såg det något bättre ut för bortalaget men i den 51 minuten kunde Västerås åter reducera denna gång i powerplay 4-5. Nu var Karlskoga i brygga, men i den 53 minuten kunde Albin Eriksson snappa åt sig pucken och utöka ledningen till 4-6. Även om Västerås var nära ytterligare en reducering i slutminutrarna så kunde tillslut Karlskoga säkra första vinsten på sex matcher och stärka sitt grepp om tiondeplatsen.

En stark insats från Karlskoga idag där man förutom ett urstarkt powerplay visade upp en stark vilja att vinna. Man kunde också visa upp hela fem målskyttar vilket är bra, då det blir svårare för motståndarna att läsa laget. Nu skapade man ett litet mellanrum till Västerås i tabellen vilket är bra för möjligheten att hålla kvar vid sin play-in plats till slutspelet. Men det som imponerade mest den här kvellen var dock lagets powerplay där man gjorde fyra mål på fem chanser.

Nu väntar Almtuna IS på fredag den 16 februari hemma i Nobelhallen där BIK Karlskoga vid vinst kan klättra i tabellen.