Psykologens tips för genomtänkta köp under Black Friday

By on 18 november, 2023
Arkivbild

Black Friday väntar runt hörnet och frestelserna är många.

– För vissa är Black Friday en riskhelg, säger Ida Holmberg, psykolog hos Min Doktor, och ger 8 tips på hur du handlar genomtänkt och långsiktigt under Black Friday.

Black Friday är en av de mest händelserika shoppingdagarna på året. För vissa innebär helgen en välbehövd rabatt på en efterlängtad vara, men för andra blir frestelserna för stora. 

– Att shoppa kan ge en otrolig tillfredsställelse. Det är belönande på kort sikt, men inte alltid lika lyckat på lång sikt. Vi påverkas dock starkt av sådant som är kortsiktigt belönande, som känslan av att göra ett fynd, säger Ida Holmberg, psykolog hos Min Doktor.

Lyckokänslan man kan få av ett riktigt bra fynd kallar Ida Holmberg som kortsiktig lycka.

– Det är helt okej att shoppa för kortsiktig lycka, men det viktiga är de långsiktiga konsekvenserna. Om shoppingen får negativa konsekvenser, som att pengarna tar slut, är det bra att försöka hitta andra sätt att känna lycka. Och för den som vill få ut ett lyckorus av shopping är det en bättre strategi att köpa en sak åt gången och sprida ut sina köp.  

Sätt en plan för din shopping

Som psykolog träffar Ida Holmberg ibland patienter med beroendeproblematik. Det kan vara allt från rökning och alkohol, till shopping.

– En viktig del när vi jobbar med beroendeproblematik är att fundera över vad som får en att må bättre. Många brukar säga att de vill umgås mer med nära och kära, men det är sällan någon svarar att de vill shoppa mer, säger Ida och fortsätter:  

– Däremot har många lätt för att dras med i köphetsen. Man får en kick av att köpa eller är rädd för att missa ”ett bra köp”. För den som har ett köpberoende är Black Friday verkligen en riskhelg, och det kan vara nödvändigt att sätta upp en plan för att inte shoppa för mycket, medan andra kan behöva fundera över varför de shoppar, säger Ida Holmberg, psykolog hos Min Doktor.

8 tips för lyckade och genomtänkta köp

  1. Skriv en lista på vad du behöver köpa – och håll dig till listan.
  2. Sätt upp en realistisk budget. 
  3. Har du hittat något som du vill köpa – ge dig själv mer tid. Tar du dig tid att fundera över för- och nackdelar är det lättare att göra ett bra köp, eller inget köp.
  4. Har du lätt för att lockas av rabatter, skydda dig själv från dem genom att exempelvis sluta följa vissa nyhetsbrev. Fundera över vad som triggar dig till snabba köp, och försök undvika det.
  5. Planera in andra aktiviteter under Black Friday som får dig att må bra.
  6. Be om hjälp av en närstående om du vet att du har svårt att hålla dig ifrån att shoppa.
  7. Fundera över ”vad signalerar det här köpberoendet”. Det kan vara så att jag behöver ta hand om mig på andra sätt? Köplusten kan signalera ett behov, men det kanske inte är köpet som ska tillfredsställa det behovet.
  8. Om du upplever att dina köp blir ett problem i vardagen eller att du inte har kontroll över dina köp kan det vara dags att söka hjälp.

Ekonomi/Hälsa
Örebronyheter

Källa: Min Doktor

You must be logged in to post a comment Login