Räntan påverkar bostadsköpares beslut mest just nu   

By on 17 mars, 2023
Arkivbild

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings mäklarpanel ”Bostadsutsikten” är det räntan som oroar bostadsköpare allra mest just nu. Hela 67% av fastighetsmäklarna anger just räntan som det som påverkar bostadsköpares beslut mest.   

Svensk Fastighetsförmedlings mäklare runt om i landet fick frågan om vad som påverkar bostadsköpares beslut mest ju nu. Resultatet visar att räntan är överlägset det som påverkar bostadsköpare mest, betydligt mer än elpriser och en oro för att marknaden kommer att gå ner ytterligare.

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling tror att oron kring räntan beror på att tidigare höjningar nu börjar få effekt och tillsammans med inflationen gräver det ett allt djupare hål i mångas hushållsekonomi. I april väntas Riksbanken dessutom genomföra ytterligare en förmodad höjning av styrräntan, något som Erik Wikander tror kommer att skaka om hushållen rejält.

– Riksbanken har inte väntat ut effekten av tidigare räntehöjningar. Vi har därför ännu inte sett den fulla effekten av den höjda styrräntan hos hushållen, men den kommer att slå igenom i närtid. Ytterligare en höjning kommer att bli kännbar på ett helt annat sätt än tidigare och många kommer att behöva tänka till kring sitt ekonomiska utrymme, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Hemad Razavi, vd Ordna Bolån menar att det är viktigt för nya låntagare att utvärdera sina alternativ ordentligt.

– Med räntor som har stigit nästan 3% på ett år är oron helt förståelig. Men skillnaden mellan bankernas räntor har sällan varit så här stor och skillnaden mellan listpriser och genomsnittsräntor sällan så här förvånande. Det gäller att inför bostadsköpet utvärdera sina alternativ. Detsamma gäller dem vars bundna ränta löper ut som träffas hårt av det nya ränteläget. Det rör sig om 7 500 kr per månad för ett hushåll med 3 miljoner i lån och då gäller det att se över alternativen, skillnaden mellan bankerna kan innebära en variation på mellan 6 000 kr och 9 000 kr för samma hushåll, säger Hemad Razavi, vd Ordna Bolån.

26% av fastighetsmäklarna anser att det finns en stor oro hos bostadsköpare för att priserna ska gå ner ytterligare. Enligt Erik Wikander är detta något som kan bidra till att man som bostadsspekulant avvaktar med ett köp.

– Alla drömmer så klart om att göra en bra deal och tajma marknaden rätt. Men det viktiga är egentligen att sälja och köpa på samma marknad. Nu när vi närmar oss en stabilisering av bostadspriserna är det ett bra läge för förstagångsköpare och de som vill byta upp sig till ett större boende, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Endast 7% svarade att elpriser är det som påverkar bostadsköpare mest just nu något som kan bero på att vi går mot vår och varmare tider.

Resultat: Vad påverkar bostadsköpares beslut mest just nu? 

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Svensk Fastighetsförmedling
Om Bostadsutsikten
Bostadsutsikten är Svensk Fastighetsförmedlingen egen mäklarpanel. Det är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Svensk Fastighetsförmedlings drygt 800 mäklare runt om i landet. Enkäten genomfördes 2–7 mars 2023.

You must be logged in to post a comment Login