Regionalt | Villaägarna varnar för dyr icke fungerande dränering

Av på 25 maj, 2016

Tisdag den 24 maj sändes ett avsnitt av Äntligen hemma i TV4, där Martin Timell visade upp elektroosmotisk dränering. Metoden kostar från 60 000 kronor, men har dömts ut av forskare.

Elektroosmotisk dränering innebär att elkablar monteras på de fuktiga källarväggarna. En kontrollbox sätts upp och kopplas till ett eluttag. Sedan påstås elektriska pulser driva ut fukten från källaren till jorden utanför huset. Men metoden fungerar inte, enligt flera forskare.

Tekniska doktorn Inge Rörig-Dalgaard och Lisbeth M. Ottosen, associate professor på Danmarks Tekniska Universitet, har i sin forskning kommit fram till att det inte gick att få fram ett användbart elektroosmotiskt dräneringssystem, då de elektrokemiska processerna efter ett kort tag slår ut den elektroosmotiska processen. Carsten Johansen, seniorkonsulent på Teknologisk Institut, Danmark, har berättat att de har testat elektroosmotiska dräneringssystem i snart tre decennier, men att systemen inte har fungerat en enda gång.

Programidén med Äntligen hemma på TV4, som produceras av Meter Television, är att visa upp olika produkter. Sedan är tanken att konsumenter ska köpa produkterna i programmet.

Ett konsumentprogram som Äntligen hemma måste ta ansvar för att de produkter som presenteras verkligen fungerar. Annars kan konsumenter bli vilseledda. Här verkar dock kommersiella hänsyn väga tyngre. Den elektroosmotiska leverantören har enligt uppgift fått betala för sin medverkan i programmet, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Villaägarna tipsades förra året om att Äntligen hemma skulle ta upp elektroosmotisk dränering i programmet, och informerade därför programmets redaktion om att metoden inte fungerar.

Men Äntligen hemma, Meter Television och TV4 verkar inte bry sig om vare sig forskningsresultat eller vad som kan bli konsekvenserna för konsumenterna. Det är mycket olyckligt, säger Ulf Stenberg.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in