S föreslår en rättvis skattesänkning för vanligt folk

By on 24 augusti, 2023
Arkivbild

Den ekonomiska krisen slår hårt mot vanligt folk. Inflationen och räntorna gröper ur människors plånböcker och reallönerna faller, därför presenterar Socialdemokraterna nu ett förslag om en rättvis skatt för vanligt folk.

– I land efter land har regeringar lagt fram riktade satsningar till de som har det tuffast ekonomiskt. Men i Sverige har Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson prioriterat annorlunda. Man har inte prioriterat barnfamiljerna, inte pensionärerna och inte heller de som jobbar i välfärden. För att möta den kris som vi nu befinner oss i föreslår vi en rättvis skattesänkning som stöttar de som kämpar med att få vardagen att gå ihop, säger partiordförande Magdalena Andersson (S).

Socialdemokraterna föreslår en skattesänkning som träffar alla som jobbar, uppbär pension samt sjuk- och aktivitetsersättning. Givet den information vi har idag om det ekonomiska läget skulle det innebära nästan 2000 kronor om året i sänkt skatt för 4,3 miljoner svenska löntagare och 1 100 kronor per år för pensionärer.

Störst blir effekten för låg- och medelinkomsttagare. Kostnaden för förslaget uppgår till drygt 10 miljarder kronor.

Socialdemokraterna presenterar även en princip för finansieringen av förslaget. Inga skattesänkningar för välbeställda kommer att accepteras, och de aktörer som gynnats av det oroliga ekonomiska läget kan bidra mer för att möjliggöra sänkt skatt för vanliga hushåll.

– Att inflationsskydda höginkomsttagare när vanligt folk blir allt fattigare är häpnadsvärt verklighetsfrånvänt. Det är tydligt att regeringen inte klarar den här kostnadskrisen. Att sänka skatten för de mest välbärgade, hjälper inte vanligt folk med hyran. Sverige behöver en rättvis ekonomisk politik, säger Mikael Damberg, ekonomisk-politiska talesperson för Socialdemokraterna.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Socialdemokraterna

You must be logged in to post a comment Login