Så pratar du med barn om terrorhotet mot Sverige

By on 18 augusti, 2023
Bild: BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Terrhotnivån mot Sverige har höjts och för en del barn kan det leda till oro och rädsla, Bris ger råd om hur man kan prata med barn om hotet utan att överföra sin egen oro på barnet.

Under torsdagen gick säkerhetspolisen ut med att terrorhotnivån mot Sverige har höjts från nivå tre till nivå fyra. För en del barn kan medierapporteringen och samtalet om terrorhot mot Sverige innebära oro och rädsla. Barn märker även av om vuxna i deras närhet är oroliga, därför är det viktigt att prata med barn om det som händer och inge trygghet.

– Vid otäcka händelser är det vuxnas viktigaste uppgift att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att kunna göra det måste vi utgå från vad barnet känner och tänker. Det är lätt att vi som vuxna utgår från vår oro och överför den till barnet. Men här måste vi stanna upp, fråga barnet och lyssna till vad barnet själv berättar och sen agera utifrån det, säger Anneli Öhrling, kurator på Bris.

Bris har tagit fram råd till vuxna om hur man kan prata med barn om det ökade terrorhotet och otäcka händelser:

  1. Kolla läget
    Ta reda på hur mycket och hur barnet funderar på krisen och vilka tankar och frågor barnet har.
    .
  2. Ställ öppna frågor
    Det är bra att ställa utforskande och öppna frågor och inte utgå från att känner på ett visst sätt. Istället för att fråga: ”Tycker du det här är läskigt?” är det bättre att prova: ”Har ni diskuterat det här som händer i skolan? Hur har ni pratat om det då? Har du pratat med kompisarna om det här? Vad säger ni då?”
    .
  3. Var nyfiken och observant
    Utgå inte från att barnet är oroligt. De flesta barn visar på något sätt om de är oroliga. Men var extra uppmärksam och observant på signaler.
    .
  4. Informera
    Ge barnet information om vad du vet. Det kan göra att barnet känner en större kontroll och bli lugnad.
    .
  5. Var uppriktig
    Var ärlig när du svarar på barnets frågor men ge inte barnet fler läskiga detaljer än vad barnet frågar efter och uppmärksam på hur svaret tas emot. Uppmuntra barnet i frågandet och säg att det är okej att fråga igen.
    .
  6. Inge hopp!
    Berätta gärna att det finns människor som arbetar för att vi ska kunna känna oss trygga.

– Tänk också på alla barn är olika och reagerar olika, därför behöver barn också bli bemötta på olika sätt. Du som vuxen kan också behöva hjälp. Om man som förälder är orolig är det bra att prata med någon i sin omgivning och inte överföra den oron till barnet, säger Anneli Öhrling.

Mer stöd att få:

  • Bris vuxentelefon finns till för vuxna som behöver hjälp och stöd kring frågor som rör barn. Telefonen har öppet vardagar 9.00 – 12.00.
    .
  • På Lilla Krisinfo finns information som riktar sig till barn och unga. Där finns frågor och svar om vad som händer just nu.

Sverige
Örebronyheter

Källa: BRIS – Barnens Rätt i Samhället

You must be logged in to post a comment Login