Så ser löneläget ut för ingenjörer i Örebro

Av på 4 april, 2022
Arkivbild

Plats 15 av 21, det är Örebros placering i den regionala löneligan för högskoleingenjörer i Sverige. Det visar ny statistik från Sveriges Ingenjörer.

– Ingenjörerna har stora möjligheter att välja mellan olika jobb just nu. Många arbetsgivare behöver därför se över sina villkor och lönenivåer för att kunna behålla den kompetens de behöver för att utveckla sin verksamhet på sikt, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Medellönen för högskoleingenjörer i Örebro är 43 600 kronor. Det är drygt 13 procent lägre jämfört med det topplacerade länet, som är Stockholm (50 500 kronor). För civilingenjörer i Örebro är medellönen 50 300 kronor. Också i denna lönekategori ligger Örebro bakom flera andra län – plats 9 av 21. De stora löneskillnaderna kan vara en hämmande faktor för regionens arbetsgivare vid rekytering. Trots det osäkra världsläget är den inhemska arbetsmarknaden mycket god för ingenjörer. Efterfrågan är stor i hela Sverige och arbetslösheten bland ingenjörer är cirka 1 procent – den lägsta på tio år.

– Den låga arbetslösheten bland ingenjörer gör att det inte finns många ingenjörer att anställa direkt, utan det handlar om att erbjuda intressanta jobb och goda villkor för att locka till sig kompetent arbetskraft, säger Camilla Frankelius.

Att byta jobb är ett säkert sätt att få upp sin lön. Nya arbetssätt har gjort det ännu enklare.

– Det ökade distansarbetet för med sig att många ingenjörer inte ens måste flytta för att ta ett bättre betalt jobb någon annanstans, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Om Sveriges Ingenjörers lönestatistik

Statistiken bygger på data från Sveriges Ingenjörers medlemsenkät om löner 2021. Siffrorna omfattar alla ingenjörer i privat sektor som inte är chefer. Bakomliggande faktorer kan dock påverka enskilda län. Rätten till övertid och antalet semesterdagar är till exempel inte inräknade.

Medellönen för civilingenjörer är högst i Stockholm, som ligger 24 procent högre jämfört med Västerbottens län, som har lägst lön i landet för den gruppen. I kronor betyder det 56 900 kronor i månaden jämfört med 45 900 kronor. Också för högskoleingenjörer är Stockholms län i topp, med 21 procent högre medellön än bottenplacerade Jämtland: 50 500 kronor jämfört med 41 600 kronor.

Ekonomi | Örebro
Örebronyheter

Källa Sveriges Ingenjörer

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in