Så skyddar du ditt hem från vattenskador under semestern

Av på 24 december, 2018

Under julhelgerna reser många svenskar i väg på såväl utlandssemester som släktträffar. Men före en vistelse på annan ort kan det vara bra att förbereda hemmet för att undvika otrevliga överraskningar. Under 2017 drabbades nämligen över 57 000 hushåll i Sverige av vattenskador. GROHE har därför listat tio tips från VVS-experten för att upptäcka och förebygga vattenskador inför semestern.

Att åtgärda en vattenskada är ofta både tidskrävande och kostsamt. Under 2017 drabbades 57 000 svenska hushåll av vattenskador till ett värde av 2,3 miljarder kronor. Det visar statistisk från Svensk Försäkring, försäkringsföretagens branschorganisation. Vattenläckor är ofta svåra att hitta själv. Särskilt under semestertider kan det redan vara försent innan skadan upptäcks.

Världsledande sanitetsaktören GROHE arbetar aktivt med att utveckla innovativa och smarta produkter som både larmar om och förebygger vattenskador. GROHE Sense Guard är ett exempel på en sådan innovation. En vattenfelsbrytare som upptäcker även de minsta läckor och då automatiskt slår av vattnet. Den varnar även för kranar som glömts på, höga fuktnivåer samt frost. Om olyckan skulle vara framme varnar appen GROHE ONDUS och det går att stänga av vattnet till hushållet direkt i appen.

– Det är nästan fyra gånger vanligare att en vattenskada inträffar i bostaden än skador från brand och åska. Trots detta har de flesta en eller flera brandvarnare i hemmet medan vattenfelsbrytare fortfarande är en mer ovanlig syn, säger Christina Holmberg, Marketing Manager på GROHE Sverige.

Enligt GROHE finns det dock enkla åtgärder att ta till för att förebygga och upptäcka vattenskador även i hushåll som inte har en vattenfelsbrytare. Till exempel är det viktigt att vara uppmärksam på synliga läckor i rör och under handfat, sprickor i kakel, torra silikontätningar samt fuktfläckar på väggar eller tak. Sämre luft och dålig lukt kan också vara en indikation på vattenskador som lett till mögel.

Tio tips från GROHEs VVS-expert till den som ska resa iväg i jul:

 1. Kontrollera rören.
  Titta noga under vask och handfat då rören ibland läcker så lite att det knappt märks. Bara några små droppar per dag kan på sikt göra stora skador.
 2. Leta efter sprickor.
  Åtgärda genast sprickor och glipor i kakel eller klinker.
 3. Byt ut silikontätningar.
  Ersätt alltid gamla, torra och slitna silikontätningarna med nya.
 4. Rengör golvbrunnen.
  Rengör regelbundet golvbrunn i badrum och källare.
 5. Använd tvätt- och diskmaskinen rätt. 
  Kör dem bara när någon är hemma och vaken. Installera läckageskydd om sådan saknas.
 6. Fuktfläckar.
  Titta efter fuktfläckar i tak och på väggar.
 7. Dålig lukt.
  Dålig lukt är många gånger ett tecken på mögel.
 8. Borra helst inte i kakel.
  Behövs det så var noga med att fylla hålet med våtrumssilikon innan skruven sätts fast.
 9. Stäng av vattnet.
  Framförallt vid en längre resa eller vistelse från hemmet.
 10. Installera en vattenfelsbrytare.
  En vattenfelsbrytare kan automatiskt slå av vattnet i hushållet och varnar vid läckage.

Läs mer om GROHE Sense Guard här » https://www.grohe.se/sv_se/smarthome/sense-guard/

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in