Så stort är svenskarnas pryl- och skräpberg

By on 30 september, 2022
Elfa_Svenskarnas pryl- och skräpberg.
Bild: elfa

Bostadsyta och mer plats för förvaring har blivit viktigare, ändå är våra hem fulla med saker som bara ligger och tar onödig plats, en Sifo-undersökning från förvaringsföretaget Elfa visar att svenskarnas pryl- och skräpberg är tusen gånger högre Mount Everest.

Förvaringsföretaget Elfa har låtit Kantar Sifo fråga 1 300 svenskar i åldrarna 16-76 år hur många flyttlådor med saker som man skulle göra sig av med vid en eventuell flytt. Varannan (50 %) har svarat 1-5 lådor, en av fem (22 %) upp till 10 lådor medan 13 procent skulle slänga fler lådor än så. Överfört på samtliga 4,5 miljoner hushåll i Sverige handlar det om mer än 26 miljoner flyttlådor – fulla med onödigt skrammel. I volym är det nästan lika mycket som den stora Cheopspyramiden i Giza. Skulle lådorna i stället staplas på varandra skulle de nå 1 030 gånger högre än världens högsta berg, Mount Everest.

– Det är chockerande och samtidigt lite motsägelsefullt då det också finns undersökningar som visar att vi svenskar tycker att vi bor trångt och behöver mer plats för förvaring. Många skulle må gott av att prylbanta och rensa upp och ut där hemma, säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa.

– Äldre tenderar att bo större och då är det lätt att man samlar på sig överflödiga saker. Man kan säga att ryggsäcken blir tyngre för varje generation, säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa och fortsätter:

Tydliga generationsskillnader

Störst prylöverskott återfinns hos Generation X (42-57 år) och bland Boomers (58-76 år). Där är det 19 respektive 24 procent som svarat att de med lätthet hade kunnat fylla fler än tio flyttlådor. Motsvarande siffra hos Millennials (26-41 år) är 6 procent medan det är blott 2 procent i Generation Z (16-25 år). Men det finns också skillnader inom grupperna, och allra störst är den bland Boomers. För samtidigt som det finns många Boomers som har mycket att rensa ut, är det många som inte skulle kunna fylla en enda låda. 16 procent svarar att de inte har något att slänga – nästan lika mycket som bland Millennials (19 %).

– Här finns det nog en del att lära av de som är yngre. Att bo på liten yta är förmodligen den bästa kursen att gå om man vill lära sig rensa och leva mer minimalistiskt.

Sverige
Örebronyheter

Källa Elfa International
Om undersökningen
*Undersökning som genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 11-16 mars 2022. Totalt intervjuades 1303 personer i åldern 16-76 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login