Så undviker du att bli blåst av banken

By on 15 september, 2022
Bild: Hypoteket

Att hålla koll räntan är svårt när bankerna höjer varje vecka i olika takt, en bra ränta den ena månaden kan vara en dålig ränta den följande.

Under augusti fick Hypotekets kunder återigen den lägsta rörliga räntan på 2,19% och högst ränta fick Nordeas kunder betala, hela 0,56 procentenheter mer, alltså nästan 17 000 kr extra per år för ett bolån på tre miljoner kronor.

– Ett bra hjälpmedel för konsumenter kan vara att att hålla koll på bankernas snitträntor och hur de förändras över tid. På så sätt blir det tydligt att vissa banker under perioder har kampanjer och sänker räntan för att locka nya kunder men sedan höjer räntan igen, säger Dag Wardaeus, medgrundare på bolåneutmanaren Hypoteket.

Då konkurrensen på bolån under lång tid varit undermålig bestämde Finansinspektionen 2015 att alla bolånegivare ska redovisa sina snitträntor varje månad, alltså räntan som deras kunder fått. Men regleringen innebär bara att snitträntorna ska finnas tillgängliga hos respektive aktör, inte hur de ska visualiseras, vilket kan göra det svårt att få en överblick för att jämföra aktörer.

Hypotekets kunder har även i augusti fått den lägsta rörliga räntan

– På Hypoteket erbjuder vi alltid låga räntor, man kan säga att våra räntor är till självkostnadspris med ett litet påslag för att driva och utveckla vår verksamhet. Samtidigt får våra investerare som förvaltar svenska folkets pensioner högre avkastning hos oss än hos bankerna vilket betyder högre framtida pension för dig och mig, säger Dag Wardaeus.

Att jämföra bolånegivarnas snitträntor kan alltså vara ett värdefullt hjälpmedel för att se till att man inte betalar för mycket på sitt bolån. Att byta till en aktör med redan låga och färdigförhandlade räntor kan alltså vara ett långsiktigt mer hållbart alternativ som sparar både tid och pengar.

Ekonomi | 
Örebronyheter

Källa Hypoteket
*Storbankernas snittränta räknas fram genom ett rakt genomsnitt av storbankernas räntor och avser Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB.

You must be logged in to post a comment Login