“Sång till Bergslagen” får stöd från Svenska Filminstitutet

Av på 9 mars, 2021

Svenska Filminstitutet har beviljat 1,5 miljoner kronor i produktionsstöd till dokumentärfilmen “Sång till Bergslagen” av Nina Hedenius och William Long som båda bor i Löa i Lindesbergs kommun. Filmen kan ses på SVT Play till 27 december 2021.

“Sång till Bergslagen” är en film genom årstidernas växlingar med människor och djur i Bergslagen. Närheten till naturen och de vilda djuren sätter sin prägel på människorna här. Dokumentärfilmarna Nina Hedenius och William Long skildrar sin hembygd med ett alldeles speciellt öga för detaljer. Järnets storhetstid är över, men arvet efter de stolta bergsmännen finns kvar. En annan tid randas. Nya generationer lever sina liv till synes som vanligt under helg och vardag i sökande efter en tillvaro i en ny tid, som ännu inte tagit sin form.

Nina Hedenius (född 1942) är en udda och unik filmskapare som är känd för sina poetiska, dröjande och inkännande filmer om livet på den svenska landsbygden. Hon har varit verksam sedan 1960-talet och har många hyllade filmer bakom sig. Mest uppmärksammad är hon för Gubben i stugan, Konsten att städa och Naturens gång.

William Long (född 1966 i Australien, bosatt i Bergslagen sedan 1980-talet) började sin karriär under utbildning hos Nina Hedenius och hennes make Lars Åby. William Long är en internationellt uppmärksammad filmfotograf, mest känd för dokumentärfilm Vision Man som har fått över 30 internationella utmärkelser. William Long prisades med en Emmy för ”outstanding achievement in documentary filmmaking” som fotograf på National Geographics film Realm of the great white bear.

Svenska Filminstitutet är en stiftelse som grundades 1963 av staten och filmbranschens olika organisationer. Filminstitutets uppdrag är att stärka filmen i alla led – från idé till färdig film, under dess lansering i Sverige och världen, och genom att bevara den i arkiv och tillgängliggöra den för allmänheten. Filminstitutets verksamhet finansieras sedan 1 januari 2017 genom statliga medel.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in