Satsa på en lite vildare sommar

By on 7 juli, 2023
Denna äng har fått växa vilt och blivit rik på arter.
Foto av Ola Jennersten/WWF.

Efter en fantastiskt fin inledning på sommaren känner nog många att den är här för evigt. Men det soliga vädret är ibland inte bara kämpigt för människor, utan även för naturen.

Ta därför tillfället i akt och gör både dig och naturen en tjänst, låt naturen omkring dig bli lite vildare.

Få saker kan vara så irriterande som när en gräsklippare startar en varm och fin sommarkväll. Gräset har i veckor sparat på sin “dryck” för att få den att räcka länge– men i ett ögonblick blir allt snustorrt.  Grässtrået fungerar nämligen som en vattenreservoar för roten och skyddar plantan från att torka ut.

En bruntorkad gräsmatta signalerar inte bara frånvaron av liv genom sin brist på färg, utan leder även till att känslan av sommar försvinner bort.

Låter man bli att klippa en gräsmatta och ger plats åt blommor kan det skapa ännu mer liv. Våra pollinatörer bidrar inte bara med äpplen på träden och tomater på tomatplantorna, utan fungerar också som ett luftburet försvar av den biologiska mångfalden. Dessutom har en tredjedel av den mat vi äter pollinerats av humlor eller bin.

I dag står vi inför dubbla och sammanlänkade kriser orsakade av människan som klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald. De hotar både hur vi och våra framtida generationer kommer att leva och se på vår omvärld. WWFs senaste Living Planet Report visar att populationer av vilda ryggradsdjur i snitt har minskat med 69 procent sedan 1970.

Genom att plantera mera växter och träd kan man dra ett litet strå till den stora stacken som omfattar alla jordens arter. Plantera gärna träd, speciellt inhemska som är ryggraden för vår biologiska mångfald. Saknar du skugga eller kanske plats, plantera i så fall på höjden så kan du kanske slå två flugor i en smäll.

Man kan odla överallt, både på balkongen i stan och på en gård på landet. På landsbygden kan trädgårdar fungera som gröna oaser mitt i alla monokulturer.

Men allt är inte bra att odla. I Living Planet Report tas invasiva arter upp som ett av de största hoten mot biologisk mångfald, eftersom de sprider sig och riskerar att slå ut inhemska arter. Ta reda på vilka arter som är invasiva och rapportera in om du ser dem här: http://www.invasivaarter.nu.

Glöm inte vattnet! Det enklaste och mest uppskattade är att erbjuda ett fågelbad. Under varma dagar kan det besökas av både fåglar, bin och fjärilar.

Sverige
Örebronyheter

Källa: WWF
Text: Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

You must be logged in to post a comment Login