Semesterresor hemma i Sverige ökar

By on 21 juni, 2017

Semesterresorna hemma i Sverige ökade med 10 procent från 2014 till 2016, samtidigt som utlandsresorna minskade. Det visar färsk statistik från Swedish Tourism Survey som Swebus låtit ta fram.

– De stora resebolagen pumpar ut information och tidningarna skriver gärna om exotiska resmål. Men det ger en en skev bild av svenskarnas sommar, för 83 procent av våra fritidsresor är hemma i Sverige, säger Swebus kommunikationschef Christel Grip.

Swebus har specialbeställt tre års resestatistik från undersökningen Swedish Tourism Survey, som genomförs av HUI. Siffrorna visar att mindre än var femte betald fritidsresa med övernattning går till utlandet. Över 80 procent är inom Sverige, och då är besök hos släkten, att vara i sommarstugan och liknande inte inräknade. Svenska turister utgör med andra ord den i särklass viktigaste kundgruppen för den svenska turistnäringen.

Sverige på sommaren, utlandet på vintern
Swebus har också genomfört en enkät bland över 1100 Swebus-resenärer. Bland annat visar den, med extrem tydlighet, att vi prioriterar semester hemma i Sverige på sommaren och helst sparar utlandssemestern till när det blir kallt och mörkt. 74 procent, det vill säga tre av fyra svenskar, stannar helst i Sverige på sommaren. 55 procent, det vill säga mer än varannan svensk, åker helst utomlands på vintern.

– Vi är hemma i Sverige på sommaren för att vi vill vara i Sverige på sommaren. Det är ganska självklart men det tål att sägas, om och om igen. Nu har vi dessutom siffror på det, säger Christel Grip.

Swebus frågade också sina resenärer vilka platser i Sommarsverige de helst vill besöka och vilka de absolut inte vill besöka.

Fem destinationer finns med på båda listorna, konstigt nog: Stockholm, Göteborg, Norrland, Liseberg och ”fjällen”. Det är platserna vi älskar eller hatar. 

Vill vi helst besöka i sommar
1 Stockholm
2 Göteborg
3 Gotland
4 Västkusten
5 Skåne
6 Öland
7 Norrland
8 Liseberg
9 Dalarna
10 Fjällen

Vill vi absolut inte besöka
1 Malmö
2 Norrland
3 Stockholm
4 Skara sommarland
5 Kiruna
6 Ullared
7 Gröna lund
8 Göteborg
9 Liseberg
10 Fjällen

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login