Shoppande turister kan ge ett lyft i sommar

By on 11 juli, 2023
Arkivbild

Stilindex från Svensk Handel visar att det soliga vädret på många håll runt om i landet, samt midsommarfirande bidrog till att modehandeln i rörliga priser fortsatte uppåt under juni månad.

De tuffa tiderna är dock långt från över, och många handlare förbereder sig nu för tuffare månader.

Såväl kläd- som skohandeln noteras för ökningar jämfört med samma månad föregående år. Klädhandeln ökade med 0,8 procent och skohandeln med 2,6 procent. Resultaten i Stilindex presenteras dock i löpande priser, om man utgår från den senast presenterade inflationen på kläder och skor innebär månadens siffror alltjämt en minskning i volym.

Butiker och e-handel Juni 2023-2022 Juni 2023 – 2021 Ackumulerat 2023/2022 Ackumulerat 2023/2021
Kläder 0,8 % 14,0 % 2,0 % 31,0 %
Skor 2,6 % 14,1 % – 0,4 %

Kommentarer från Svensk Handel

– Positiva siffror är givetvis alltid välkomna, och vi vet att vissa går mot strömmen, men vi kommer inte ifrån att många handlare hade behövt starkare junisiffror. Det ansträngda ekonomiska läget slår hårt mot såväl konsumenterna som butiksägare. Den svaga kronan och räntehöjningar slår hårt mot hela branschen, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

– Den svaga kronan är negativ för handeln i stort, men den ökade turismen, och därmed konsumtionen, från utlandet kan medföra att modehandlare på gynnsamma orter kan dra nytta av det ökade kundinflödet. Vår förhoppning är att detta ska märkas av i augusti månads siffror, säger Sofia Larsen.

– Handeln är en av de branscher som tidigast märkte av de tuffa ekonomiska tiderna och vi kan inte se något tydligt ljus i slutet av tunneln. Försäljningen för detaljhandeln har minskat 13 månader i följd och vi tror alltjämt att hösten blir tuff för många, avslutar Sofia Larsen.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Svensk Handel

You must be logged in to post a comment Login