Självkörande bilar med berusad förare

Av på 29 oktober, 2018

Den 28 oktober uppmärksammades Bilens Dag. MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund vill se ett seriöst krafttag för att hindra påverkade förare att köra. Dagens bilar blir allt mer avancerade. Bilen parkerar själv, håller farten, hindrar plötsliga filbyten och säger till om föraren verkar trött. Men fortfarande är det inte standard med teknik som hindrar berusade förare.

På Bilens dag 28 oktober uppmärksammades hur mycket bilen betyder för svenskarna, bilarna blir allt säkrare och allt mer avancerade. Men det finns ett område där teknikutvecklingen fortfarande släpar efter.

– Hur kan en bil som till och med kan parkera själv, tillåta att den används av en drog- eller alkoholpåverkad förare? frågar Göran Sydhage, VD på MHF.

Förra året dödades 80 personer i Sverige, och fler än 1 000 personer skadades svårt på grund av rattfylleri och drograttfylleri. Däremot dödades troligtvis ingen på grund av att bilen inte parkerats tillräckligt elegant i parkeringsrutan. Var lägger vi vårt fokus?

Om alla bilar hade installerad teknik som gjorde att de inte alls gick att starta av en påverkad person skulle siffran vara noll. Noll skadade, noll döda.

Vi är inte ensamma om att tycka att det är en bra idé. 82% av dem som svarade på en enkätundersökning vi nyligen genomfört tycker att alla nya bilar ska vara utrustade med ny teknik som förhindrar drog- och alkoholpåverkad körning. Vi hoppas att det inte dröjer så länge innan det blir verklighet.

85 procent av hushållen i Sverige har tillgång till bil. I mindre orter och på glesbygden är siffran hela 91 procent. För många svenskar är bilen en förutsättning för att livet ska gå ihop, speciellt om man bor utanför storstadsområdena. Bilen gör oss flexibla och ger oss trygghet.

Vad väntar vi på? Låt oss kräva bilar som är tryggare för alla.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in