Skogsmulle ingjuter klimathopp hos barnen

By on 14 augusti, 2022
Illustration: Lars Bällsten

Barnens favoritfigur i naturen är tillbaka med ett nytt spännande och lärorikt äventyr med klimatet i fokus. I sagoboken ”Skogsmulle och rymdfararen Nova” får vi lära oss att även till synes små, enkla handlingar kan göra skillnad och ge hopp för vår miljö och en hållbar framtid.

Undersökningar visar att 6 av 10 barn är oroliga för klimatförändringar*, men genom att öka kunskapen och engagemanget kan oron i stället bli en drivkraft till handling. Detta har Story House Egmonts kreativa team tagit fasta på i utvecklingen av den nya Skogsmulle-berättelsen, som är framtagen på uppdrag av Friluftsfrämjandet.

Äventyret kretsar kring Skogsmulles kompis, rymdfararen Nova, som kommer på besök från fantasiplaneten Tella. Tella påminner om planeten Tellus, men skiljer sig åt på en viktig punkt: den har inte smutsats ner av utsläpp och föroreningar. Nova berättar om rymden och tipsar om hur vi kan hålla lika rent på jorden som på hennes hemplanet.

– Målet är att alla som läser boken ska förstå varför det är viktigt att vi är rädda om vår planet och att vi måste ta hand om den. Men framför allt, att alla kan göra något och att varje insats räknas. Förhoppningsvis kan inspirerande förebilder som Nova och Skogsmulle bidra till att skapa framtidstro och så ett frö till positiv förändring, säger Katarina Oldenburg, projektledare för Skogsmulle på Story House Egmont.

Sagoboken har tagits fram tack vare stöd från dagligvaruföretaget Orkla. Friluftsfrämjandet och Orkla har nyligen ingått ett strategiskt samarbete för att bidra till ökad folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

– Många barn är oroliga för klimatförändringar och miljöförstöring. Genom Skogsmulle och rymdfararen Nova får barnen konkreta förslag på hur de kan bidra till en mer hållbar framtid. Genom boken hoppas vi även att fler barn ska lockas till utomhusvistelse och friluftsliv, vilket i sin tur ökar välmående och minskar stillasittandet, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare Friluftsfrämjandet

Skogsmulle och rymdfararen Nova är författad av Susanne Adolfsson och illustrerad av Lars Bällsten. Boken släpps till försäljning den 10 augusti.

Under hösten och vintern kommer det även en pysselbok samt ett nytt Skogsmulle-verksamhetsmaterial på samma tema.

Om Skogsmulle

Skogsmulle, barnens vän i naturen, skapades 1957 av Gösta Frohm, dåvarande friluftsdirektör på Friluftsfrämjandet. Han kännetecknas bland annat av sin vita näverhatt med lingonfärgad orrfjäder och svansen som han städar upp i naturen med. Skogsmulle ger barnen en känsla för naturen och allt som lever i den och har ett stort engagemang i natur- och miljöfrågor. Skogsmulleverksamheten riktar sig till barn som är 4–6 år gamla, men liknande verksamhet finns i Friluftsfrämjandet för både äldre och yngre barn. Skogsmulles motto är: Var rädd om naturen.

Kultur | Sverige
Örebronyheter

Källa: Story House Egmont

You must be logged in to post a comment Login