Sport | Svenska Framgångar vid VM i Pool-Fridykning

By on 3 juli, 2016
Tävlande speglas i ytan.
Bild: @aidafinland.fi

Det formstarka landslag som Sverige och Svenska Sportdykarförbundet skickat till VM tävlingarna i Pool- fridykning i Åbo, Finland gör succé

Detta är första gången som ett VM i fridykning äger rum så pass långt norr ut på vårt klot och värd för arrangemanget är det stora finska sportdykarförbundet.

Med två av de tre grenarna avklarade kan VM sägas vara en succé för både arrangören och Det svenska landslaget. Det har slagits både världsrekord och svenska rekord.

I dagens B-final för män i så kallad DNF, Dynamisk apnea det vill säga simning under vatten utan fenor vann (1) Ulf Lindberg, Göteborg på nya svenska rekordet 195 m. Ulf slog därmed sitt gamla rekord med 14 meter och använde ca 3minuter och 53 sekunder för att tillryggalägga mer än 7 längder i 25m bassängen.

I fredags då finalerna i STA, Statisk Apnea hölls där man ligger stilla och håller andan kom Waldemar Karlsson, svenska landslagets kapten på en utomordentlig 8e plats med otroliga 7 min och 02 sekunder. Waldemar slog även nytt personligt rekord i dagens B-Final DNF 175m och en mycket hedrande femte plats. Ett imponerande resultat av kaptenen!

Förutom de mycket fina svenska resultaten har det i dagens finaler slagits två världsrekord.Mateusz Malina, Polen vann herrarnas A-final genom att slå sitt eget världsrekord. Han simmade fantastiska 244 m. Magdahlena Solich även hon från Polen vann damernas A-final och slog nytt världrekord med imponerande 185m

Söndag förmiddag avgörs den sista grenen DYN, Dynamisk Apnea med fenor. I herrarnas B-final tävlar för Sverige Ulf Lindberg och Tomas Jonsson och i Damenras Sofia Tapani.

Landslaget består av Sofia Tapani, Ulf Lindberg, Valdemar Karlsson (lagkapten), Nils Manne, Gabriel Manne, alla Göteborg samt Tomas Jonsson, Stockholm.

På plats i Åbo finns också Svenska sportdykarförbundets representanter Peter Johnsen och Michael Carlqvist.