Spotpriset slår nya rekord – så blir september

By on 7 september, 2021

Priset på el fortsätter att slå nya rekord. Spotpriset på rörligt elpris för augusti är det högsta någonsin på hela 87,15 öre/kWh i elområde 4 och är dubbelt så dyrt jämfört med samma period förra året. Även i elområde 1, 2 och 3 har priserna ökat under augusti.

Orsakerna är bland annat lite reservoarer i vattenkraften och dåligt med nederbörd och vind den senaste tiden.

Svenska Kraftnät presenterade nyligen spotpriset på rörligt elpris för augusti månad och inte helt oväntat har det rörliga elpriset fortsatt öka i samtliga elområden. Spotpriset i elområde 1 landade på 58,87 öre/kWh jämfört med julipriset på 52,11 öre/kWh. I elområde 2 ökade spotpriset från 53,01 öre/kWh till 58,81 öre/kWh och i elområde 3 ökade spotpriset från 60,18 öre/kWh till 68,71 öre/kWh. Störst ökning från föregående månad blev i elområde 4 där spotpriset gick upp från 70,81 öre/kWh till hela 87,15 öre/kWh, vilket är det högsta månadspriset som någonsin uppmätts enligt statistik från elbörsen Nordpool.

Därför ökar de rörliga elpriserna

Att de rörliga elpriserna gått upp beror på flera olika orsaker. Som Kundkraft rapporterat om tidigare har det varit underhållsarbeten i både elnätet och kärnkraften som påverkat elpriset under sommaren. Förutom det har det varit lite nederbörd och vind som gjort att produktionen i vatten-och vindkraft varit sämre. Detta trots de skyfall och översvämningar som skedde i augusti på olika håll i landet.

– När man slår ihop alla dessa faktorer är det inte särskilt konstigt att det rörliga elpriset gått upp så mycket som det gjort. Hade vi haft ett mer gynnsamt väder för elproduktionen hade exempelvis inte de underhållsarbeten som gjorts påverkat elpriset lika mycket som det gjort nu, berättar Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

Prognos framåt

Prognosen visar än så länge inga indikationer på att elpriset är påväg ner. Det kan alltså bli fortsatt höga elpriser även i september. Det krävs en större omställning av väderläget för att elpriset ska sjunka, däribland mer nederbörd och vind. Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se, berättar att vädret i september väntas bli varmare och torrare än normalt för årstiden vilket inte är till någon direkt fördel för elprisets utveckling.

– Denna vecka växer ett högtryck in över Sverige i flera omgångar, vilket ger det en del sommarvärme i söder medan det blir blött och svalt i norr, framförallt i fjällen. Nästa vecka slår det om till nordliga vindar vilket gör att en del regn fastnar i fjällen igen men i övrigt blir det relativt torrt. Under slutet på september börjar troligen ett högtryck växa in över Sverige igen. Det blir mest torrt väder och inte speciellt mycket vind, säger Mikael Luhr, meteorolog.

– Förhoppningsvis kan det regn som väntas falla över norra delarna av landet och i fjällen leda till att vattenmagasinen fylls på efter att det under en period varit lite vatten i vattenkraften. Men det är svårt att förutspå huruvida det kan ge en nedgång på elpriset i stort, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa kundkraft

You must be logged in to post a comment Login