Stora skillnader mellan superlim

By on 23 september, 2022
Superlimmen som ingick i testet.
Foto: Rickard Kilström

Superlim gör inte alltid skäl för namnet, när Testfakta testade nio märken syntes stora skillnader i fästförmåga och hur lång tid de behöver för att härda. Det bästa limmet härdade snabbt, fäste bra på alla material och krävde bara hälften så mycket lim som de sämsta.

– Det var överraskande att den presterade så mycket bättre. Vi följde tillverkarens instruktioner som var mindre än hälften så mycket lim jämfört med de andra. Trots detta blev Loctite vinnare i flera av testerna, säger Thorsten Kutzner, testledare på laboratoriet PZT, om vinnarlimmet.

Superlimmet är ett måste för hemmafixaren. Namnet indikerar att det fungerar på de flesta material och härdar fort. Men utbudet är stort och priserna varierar mycket. Testfakta köpte in nio olika varumärken från den svenska marknaden för testning. Det genomfördes av det oberoende laboratoriet PZT i Tyskland.

Testerna mätte kraften som krävdes för att dra isär limmade provbitar av olika material, efter olika tid och efter exponering av vatten, kyla och värme. Resultaten visade på stora skillnader i hur superlimmen fungerar på olika underlag. två fabrikat hade svårt att fästa över huvud taget.

– Två av produkterna fäste inte ihop som de skulle under testerna på aluminium. Vi följde instruktionerna på förpackningarna med att pressa ihop under 30 sekunder. Men dessa två, Stanley och UHU, ville inte fästa efter en minuts extra väntan, berättar Thorsten Kutzner.

UHU uppger att deras tid för härdning är fem minuter, men inte heller efter tillverkarens utsatta tid fungerade limmet. UHU var det mest trögflytande limmet i testet, vilket kan vara en del av förklaringen. Alltför lättflytande var däremot Stanley som absorberades av underlaget när det skulle användas på trä. Stanley klarade därför trätestet sämst av alla. Bäst på att fästa på trä var Biltema, som tyvärr fungerade sämre på övriga material.

Ett moment klarade UHU och Stanley dock bäst av alla: 24 timmar i vattenbad, som de flesta limmen hade svårt att klara.

– För den som ska limma något som ska hålla under vatten en längre tid rekommenderar jag ändå speciallim för dessa förhållanden, kommenterar Thorsten Kutzner.

Precis som många andra har man på PZT haft problem med att superlim börjar härda så snart förpackningen är öppnad.

– Under tidigare tester har vi många gånger haft problem där en större tub snabbt blir obrukbar. I det sammanhanget är det nog bra med de supersmå förpackningar på bara tre gram, säger Thorsten Kutzner, som samtidigt vill framhålla att det ur klimatsynpunkt inte är vettigt med dessa stora förpackningar för en så liten mängd lim.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har genomfört ett jämförande laboratorietest av så kallade superlim. Testerna har utförts av det oberoende laboratoriet PZT i tyska Wilhelmshaven.

Följande produkter har testats:

  • Loctite – Super glue precision max
  • Loctite – Super glue power gel
  • Gorilla – Super glue
  • Clas Ohlson – Universal super glue
  • Stanley – Quick setting super glue
  • Panduro – Super glue gel
  • UHU – Max repair power
  • Biltema – Superlim
  • Atomlim – Flexibelt superlim

Prover av de olika limmen har inhandlats under juli månad 2022.

Laboratorietestet

I testet mättes den kraft som krävdes för att dra isär limmade provbitar av olika material, efter olika tid och efter exponering av vatten, kyla och värme.

  1. Limstyrka efter 60 sekunder på aluminium
  2. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium
  3. Limstyrka efter 24 timmar på trä
  4. Limstyrka efter 24 timmar på keramik (brottyta mot brottyta)
  5. Limstyrka efter 24 timmar på plast
  6. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium + 24 timmar i vattenbad
  7. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium + 24 timmar vid -20ºC
  8. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium + 24 timmar vid +40ºC

Ett av de primära syftena med superlim är att de ska härda snabbt. Limstyrkan har testats efter 60 sekunder, vilket är längre än vad de flesta tillverkare anger.

  • Limstyrkan på trä har testats på provbitar av hårdare trä, så kallat ”hardwood”.
  • Limstyrkan på keramik har testats på en mindre yta av skärvor för att efterlikna en lagning av handtaget eller örat på en kopp.
  • Limstyrkan på plast har testats på provbitar av polystyren (plastmaterial). Plastmaterialet i sig klarar en dragkraft på 500 N. Limfogen var i de flesta fall starkare än själva plastmaterialet, undantaget UHU som släppte redan vid en kraft av 131 N.

För att testa hur limfogen påverkades av vatten, kyla och värme placerades limmade provbitar av aluminium i vattenbad, kylkammare (-20°C) och värmeskåp (+40°C) under 24 timmar. Innan exponering i de olika miljöerna har limmet fått härda i rumstemperatur under 24 timmar. Efter exponering togs proverna ut i rumstemperatur i tre minuter innan dragprovningen utfördes.

Sverige
Örebronyheter

Källa Testfakta

You must be logged in to post a comment Login