Svenska Skidförbundet lanserar rapport om hållbarhet

Av på 11 februari, 2019

Mitt under alpina VM i Åre, det största vintersportevenemanget efter de Olympiska spelen, lanserar Svenska Skidförbundet en rapport med exempel på vad de gör inom hållbarhetsområdet och även vad de planerar att göra framöver.

– Svenska Skidförbundet stödjer idrott för barn, unga och vuxna, men vi vill även vara förebilder och en god kraft inom samhället. Dessutom är det helt avgörande för vår framtid att klimatpåverkan inte fortsätter i negativ riktning, vi är beroende av kyla och snö för våra vintersporters fortlevnad, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

I rapporten finns beskrivet vad Svenska Skidförbundet gör för att förstärka de positiva avtrycken och även vad de gör för att minska de negativa avtrycken.

– Vi har gjort olika punktinsatser inom hållbarhetsområdet, men nu var det dags för oss att ta ett större helhetsgrepp. Därför sammanställde vi denna nulägesrapport som en början på vår mer fokuserade hållbarhetsresa. Vi har lång väg att gå men vi märkte också att vi redan har gjort en hel del. Genom rapporten vill vi visa vad hållbarhet betyder för oss och även för några av dem vi samarbetar med, säger Ola Strömberg.

Svenska Skidförbundets huvudsponsor Vattenfall är engagerade i förbundets hållbarhetsarbete och bidrar med mycket expertis inom området.

– Vattenfall har varit stolt huvudsponsor till Svenska Skidförbundet sedan 1994, det innebär att vi i år firar 25 år tillsammans. Samarbetet har numera inriktningen Smart energy partner, som innebär att vi med vår kunskap bidrar med hur landslag, klubbar och även Svenska Skidförbundet centralt kan minska sitt CO2-avtryck. Svenska Skidförbundet visar genom detta att de tar klimathotet på allvar, så det är en mycket spännande resa vi gör tillsammans, säger Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall.

Den svenska idrottsrörelsen i stort bidrar till hälsa, inkludering och folkbildning. Men för att bli hållbar på riktigt finns mycket kvar att göra.Under hösten 2018 inledde Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna ett strategiskt arbete för att bli mer hållbara.

– Inom idrotten är det naturligt att jobba med inkludering, gemenskap och uppmuntra till fysisk aktivitet. Här gör vi mycket redan i dag, även om det inte kommunicerats som hållbarhet. Svenska Skidförbundet är ett relativt stort förbund som har möjlighet att verkligen sätta agendan och bli en “motor” i idrottens hållbarhetsarbete, säger Charlotte Sundvall, projektledare för Riksidrottsförbundets strategiska hållbarhetsarbete.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in