Svenskar är otryggast i november och december

Av på 6 november, 2018

Nästan var tredje svensk känner sig inte helt trygg och det är nu i november och december man uppger att otryggheten är som störst. Det visar ”Svenskarna och Trygghet 2018”, en nationell rapport framtagen av Verisure i samarbete med Kantar Sifo.

Idag lanseras ”Svenskarna och Trygghet 2018”, en nationell rapport framtagen av larmföretaget Verisure. Totalt har 6 300 svenskar svarat på frågor om hur trygga de känner sig i sitt hem och närområde. Rapporten visar att nästan var tredje svensk (28 %) inte känner sig helt trygg i sitt område och att november (37 %) och december (40 %) är de otryggaste månaderna på året. Värst är det för unga kvinnor mellan 18–29 år där enbart 59 procent uppger att de känner sig trygga.

– Att så pass många upplever otrygghet den här tiden på året kan handla om något så enkelt som att dagarna blir mörkare. Men oavsett årstid ska alla känna sig trygga i sitt hem och sitt närområde och det är därför trygghetsfrågan är så viktig – för myndigheter, politiker och företag som oss, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på larmföretaget Verisure.

Att otryggheten är som störst i november och december kan alltså handla om att det blir mörkare, men siffror från rapporten visar också att andra aspekter kan påverka. Exempelvis uppger nästan var tredje svensk (28 %) att de är oroliga för att bli utsatta för inbrott, och siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att det förra året skedde flest bostadsinbrott i november och december (2 698 respektive 2 498).*

Grannen skapar trygghet enligt svenskarna
För att skapa en högre känsla av trygghet uppger svenskar att grannen (55 %), säkerhetsdörr (43 %) och inbrottslarm (40 %) är det som minskar oron för inbrott. Tilliten till grannar är däremot inte lika stor – enbart hälften av de tillfrågade tror att grannen skulle agera vid ett inbrott i deras hem.

– Grannen är en trygghetsfaktor som vi ska värna om men det kan vara svårt att veta vad man ska göra om ett inbrott sker i bostaden bredvid. Grannar kan hålla koll på mycket, men de är inte alltid hemma och redo att agera. Den bästa kombinationen för ökad trygghet är därför både goda grannar och inbrottslarm, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

* Anmälda brott 2017, Brottsförebyggande rådet, 2018

Om undersökningen
”Svenskarna och trygghet” är baserad på en årlig undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldern 18–74 som bor i eget hushåll. Totalt har 6 376 intervjuer genomförts med jämn spridning i Sveriges samtliga 21 län. Undersökningen genomfördes under perioden 27 augusti – 3 oktober 2018.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in