Svenskarna blir allt sämre på engelska

By on 10 november, 2023
Arkivbild

På tio år har Sverige gått från en första plats till en sjätteplacering i världsrankingen. Det visar English Proficiency Index (EF EPI), den största internationella undersökningen av engelskkunskaper som genomförs årligen av utbildningsföretaget Education First (EF).

För tolfte året i rad släpper EF sin rapport, ett globalt språkindex som mäter vuxnas kunskaper i engelska som andraspråk. Över 2,2 miljoner människor i 113 länder har deltagit i årets undersökning. Sverige har tappat fem placeringar på tio år och hamnar bakom både Norge och Danmark i årets index.

–  Vi har i flera år sett en oroande försämring bland svenskarnas engelskkunskaper och årets resultat stärker tyvärr den trenden. Vi har en bild av att svenskarna är bäst på engelska, men siffrorna säger annat. Det är viktigt att vi inte lever på gamla meriter, vi måste se till att förbättra våra kunskaper, säger Linda Eneman, Nordenchef på EF.

I Sverige sticker unga mellan 26–30 år ut i positiv bemärkelse med ett index på 638, nästan 30 punkter över det svenska snittet. Även engelskan inom den svenska arbetskraften har förbättrats.

–  Det engelska språket spelar en nyckelroll i att sammanföra människor över länders gränser. Vi ser därför ett stort värde i att fortsätta mäta vuxnas engelskkunskaper över tid, avslutar Linda Eneman.

Slutsatser från årets undersökning:

  • Engelskkunskaperna bland unga i Sverige och runt om i världen fortsätter att försämras (-89 poäng bland 18–20 åringar sedan 2015), drivet av ett fåtal stora länder, däribland Indien och Indonesien. Många andra länder har upplevt pandemirelaterade nedgångar i denna åldersgrupp, vilket påskyndat den globala trenden.
  • Kunskaper i engelska förbättras inom den svenska arbetskraften.
    Globalt sett gjordes dessa framsteg under pandemin, men många nationella trender visar på en stadig förbättring sedan 2015.
  • Klyftan mellan könen ökar, där mäns engelska förbättras (+14 poäng sedan 2014) och kvinnors minskar (-19 poäng sedan 2014). Sverige har en ovanligt stor skillnad mellan män och Skillnaden mellan könen är dock inte ett växande problem i alla länder, 63 länder når eller närmar sig en jämnbalans, till exempel Frankrike.
  • Göteborgarna är bäst på engelska.
    I Sveriges resultat sticker Göteborg ut som den staden med bäst engelskkunskaper enligt EPI (de har index 653 i skalan, medan index för Sveriges i stort är 609).
  • På regional nivå är Europa fortsatt starkast.
    Även om Europa dominerar toppen av listan, finns det en avmattning i år. Från en redan hög nivå är den långsiktiga trenden i Europa en stadig förbättring, både inom och utanför EU.

….

EF EPI 2023 – tio bästa länderna

  1. Nederländerna
  2. Singapore
  3. Österrike
  4. Danmark
  5. Norge
  6. Sverige
  7. Belgien
  8. Portugal
  9. Sydafrika
  10. Tyskland

Sverige
Örebronyheter

Källa: Education First (EF)
Om English Proficiency Index 2023
Sedan 2011 har EF undersökt den globala utvecklingen av engelskkunskaper i länder som inte har engelska som förstaspråk. EFs undersökning kallas EPI (English Proficiency Index) och baserat på testresultat från EF Standard English Test (EF SET). EF SET korrelerar med andra stora globala test så som IELTS och TOEFEL, som används som ett verktyg för att mäta språknivå. Underlaget till EPI består av EF SET resultatet från skolor och företag, såväl som enskilda individer, världen över. I 2023 års undersökning deltog 2,2 miljoner människor. Då alla deltagare själva valt att göra testet finns viss bias i resultatet.

You must be logged in to post a comment Login