Svenskutvecklad app som motiverar barn att röra sig mer

Av på 17 juli, 2020

Idag blir det allt vanligare att barn prioriterar bort motion mot stillasittande aktiviteter som mobil- och datorspel. Jag har tagit på mig uppgiften att försöka lösa detta växande problem!

– Min lösning är appen, Runbit. Förra året användes den av 200 idrottslärare i Sverige för att göra idrottslektionerna roligare, och resultatet blev helt otroligt! Vad som skiljer Runbit från alla andra appar inom träning (som Nike+ och Runkeeper) är främst kombinationen av motion med de roliga från mobilspel, säger Anders Söderström, grundare av Quidbit.

– Jag har lyckats lösa detta genom att göra en app som innehåller olika lekar.

I dagsläget finns tre olika lekar:

  • Plocka Stjärnor: Oavsett var du befinner dig så lyckas Runbit slumpa ut stjärnor på vägar i närheten av dig. Uppgiften är då att gå till stjärnorna du ser på kartan. Samla så många du vill, stjärnorna tar aldrig slut. Detta läge är perfekt för den som vill upptäcka lite mer av omgivningen eller ta med barnen på en skattjakt där man snabbt leds in på vägar man aldrig har gått tidigare.
  • Bli jagad: Detta läge riktar sig lite mer till den som tränat innan men behöver en extra utmaning, eller som man brukar säga, en spark i baken. Kartan fylls med små monster som man ska hålla sig undan ifrån. De rör sig mot användaren, vilket gör det hela lite roligare då du måste springa på ett sätt så inget monster lyckas fånga dig!
  • Fånga djur: Detta påminner om det första läget där man plockar stjärnor, men med skillnaden är att målen inte står stilla. Du ska fånga djur som flyr ifrån dig, vilket gör att du måste hålla ett lite högre tempo. Jättekul läge då man snabbt glömmer tid och sträcka när man istället fokuserar på att fånga kaniner och tuppar!

De målgrupper som använder Runbit i dagsläget är följande:

  • Skolor: Runbit används av idrottslärare runt om i Sverige dels för att lära ut orientering men även för de elever som inte vill delta i den ordinarie aktiviteten.
  • Motionärer: Personer som är ute och motionerar, vilket innefattar allt från joggare till de som är ute och rastar hunden. Runbit hjälper till att göra promenaderna både längre och roligare!
  • Familjer: Det blir allt svårare att få sina barn att gå utomhus och leka. Många familjer använder därför Runbit för att göra turerna ute mer spännande. Det gör att barnen både stannar ute längre, rör sig mer än vad de brukar och lär sig att orientera sig i sin omgivning. Samtidigt som hela familjen gör något tillsammans!

– Jag tror att Runbit kan vara väldigt intressant då appen har löst hur motion kan göras till ett spel utan någon press på hur snabbt eller hur långt man rör sig, säger Anders.

Hitta Runbit här»

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Quidbit

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in