Sverige högt rankat inför lottningen till basket-EM kvalet

Av på 11 november, 2013

Kvalet till damernas basket-EM 2015 lottas 1 december och då är Sverige rankat i första seedningsgrupp. Basket-EM 2015 utökas från 16 till 20 lag. Nio lag är klara för EM 2015 i Rumänien och Ungern, ytterligare elva lag tas fram via kvalet i juni 2014.

23 länder är inbjudna till EM-kvalet. Om alla länder anmäler sig kommer lagen att placeras in i sex kvalgrupper. Ettan i varje grupp samt de fem bästa tvåorna kvalificerar sig för EM 2015.

– Utökningen av antalet lag visar att dambasketen är stark och på uppgång. Nu bygger man vidare på ett framgångsrikt EM i Frankrike 2013, säger Sveriges landslagschef Jonte Karlsson.

De 23 lagen rankas i fyra grupper och sedan lottas kvalgrupperna ihop med ett lag från varje rankinggrupp – fyra lag i varje grupp utom en grupp som består av tre lag.

De sex bästa lagen i EM 2013 kvalade in till VM 2014 och EM 2015. Sverige kom sjua i EM 2013 och kommer att ingå i den högst rankade gruppen liksom Italien, Storbritannien, Montenegro, Kroatien samt Slovakien.

– Det blir ett spännande kval. Det blir säkert tufft trots att vi är högt seedade. Länder som Ryssland, Litauen och Ukraina är i seedningsgrupp 2 och vi kan alltså få ett av de lagen i vår grupp. Men vi har en spännande generation och många spelare som spelar i de internationella cuperna. Totalt har vi 10 spelare plus Norrköping Dolphins som spelar i Euroleague eller Eurocup och då har flera av de spelarna dominanta roller i sina lag, säger Jonte Karlsson.

Spanien, Frankrike, Turkiet, Serbien, Vitryssland och Tjeckien kom etta till sexa i EM 2013. Grekland vann ett extrakval till EM 2015. Lägg till värdnationerna Rumänien och Ungern så är det nio lag som är klara för EM 2015.

Lottningen för EM-kvalet hålls i tyska Freisen 1 december.

Kvalet spelas preliminärt på följande datum 2014: 8 juni, 11 juni, 15 juni, 18 juni, 22 juni samt 25 juni – om man hamnar i en fyralagsgrupp.

Följande 23 länder är inbjudna till EM-kvalet: Belgien, Bulgarien, Estland, Finland, Holland, Israel, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Makedonien, Montenegro, Polen, Portugal, Ryssland, Slovenien, Slovakien, Storbritannien, Sverige, Schweiz, Tyskland, Ukraina.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in