Sverige klättrar snabbast på listan över länder med flest dollarmiljonärer

Av på 26 juni, 2018

När Capgemini släpper sin årliga lista på länder där det bor flest dollarmiljonärer utmärker sig Sverige som det enda landet som flyttat upp två platser i rankingen. I förra årets rapport var Sverige för första gången med på topp 25 och i år har man avancerat till plats 23.

De svenska dollarmiljonärerna blir allt fler, främst tack vare den fortsatt positiva utvecklingen på fastighetsmarknaden och börsen. Globalt överstiger den samlade förmögenheten av världens dollarmiljonärer nu för första gången 70 triljoner USD, enligt World Wealth Report 2018 (WWR) som släpps idag av Capgemini. Konsultföretaget har också studerat relationen mellan dollarmiljonärer och deras finansiella rådgivare, BigTech-företagens intåg på kapitalförvaltningsmarknaden, samt intresset för de nya kryptovalutorna.

– Vi har fortsatt bra ekonomi och tillväxt här i Sverige och det gör att vi fortsätter stadigt uppåt på världslistan. Börsen och fastighetsmarknaden är drivande faktorer som skapar fler svenska dollarmiljonärer, men även investeringar i icke-noterade innehav. I Sydamerika har den ekonomiska utvecklingen varit mer problematiskt och de utmaningarna återspeglas också i rapporten, där exempelvis Mexiko bytt plats med Sverige och tagit två steg neråt, säger Johan Bergström, ansvarig för finanssektorn på Capgemini Consulting.

I Sverige har antalet dollarmiljonärer ökat från 116 000 personer år 2016 till 132 000 personer under 2017. De svenska dollarmiljonärernas samlade förmögenhet har totalt ökat med 14 procent.

Rapporten visar att kapitalförvaltarna lyckats bra det senaste året. Enligt studien ökade dollarmiljonärernas avkastning på tillgångar som investerats av förvaltare med 27,4 procent globalt. Yngre dollarmiljonärer, under 40 år, hävdar att de uppnått mycket bättre investeringsresultat än den äldre gruppen, de som är över 60 år (37,9 procent mot 16,9 procent). En möjlig anledning är att man tidigare i livet fokuserar på att skapa välstånd, och att senare i livet fokuserar man mer på att bevara välståndet.

Men oavsett den höga avkastningen är dollarmiljonärerna inte helt nöjda med sina finansiella rådgivare. Endast 55,5 procent av dollarmiljonärer globalt uppger att de har en bra relation på en personlig nivå. Att tillhandahålla en innovativ digital klientupplevelse är ett sätt att stärka relationen mellan kapitalförvaltare och deras kunder, enligt rapporten.

Samtidigt har BigTech-företag som Google och Apple nu på allvar tagit steget in på marknaden för finansiell rådgivning. De etablerade firmorna svarar på konkurrensen genom att investera i innovativ teknik, exempelvis artificiell intelligens.

– I Sverige är vi långt framme digitalt. Framförallt den yngre generationen av dollarmiljonärer vill ha tillgång till tjänsterna dygnet om, när som helst. Därför satsas det mycket på digitala tjänster, self-service och AI. Men det är många firmor som ännu inte är där, säger Johan Bergström.

Samarbete ses som vägen framåt, där BigTech-företag och kapitalförvaltare jobbar sida vid sida för att förbättra servicen och relationen till sina kunder.

– Vi tror att framtiden ligger i ett ekosystem av olika aktörer, där teknikföretag samarbetar med duktiga förvaltare. Det blir intressant att se var kundrelationen hamnar, och hur maktbalansen i branschen kan komma att förändras, säger Johan Bergström.

De nya kryptovalutorna är ett annat tekniskt genombrott som diskuteras i rapporten. Även om dessa inte utgör någon större del av dollarmiljonärernas investeringsportföljer i dagsläget så växer intresset, framförallt hos den yngre andelen dollarmiljonärer. I åldersgruppen under 40 år lägger 71,1 procent stor vikt vid att få information om kryptovalutor från sina finansiella rådgivare, jämfört med endast 13 procent av miljonärerna i åldern 60-plus.

– Det pratas mycket om kryptovalutor, både om potentialen för investeringsavkastning och som värdelagring. Det är fortfarande ett relativt nytt och volatilt globalt fenomen, men vi tror de är här för att stanna, säger Johan Bergström.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in