Sverige partner och styrelsemedlem i USA-ledd klimatkoalition

By on 25 maj, 2022
Arkivbild

På förfrågan från USA har Sverige nu gått med i First Movers Coalition (FMC). Sverige kommer även att sitta med i dess styrelse. FMC samlar företag och länder som går före i klimatomställningen genom att driva på utvecklingen av klimatsmarta produkter.

Fyra svenska storföretag ingår redan i koalitionen.

– Sverige ska visa världen att klimatomställningen kan skapa jobb och tillväxt, såsom när svenska företag går före i utvecklandet av de klimatsmarta lösningar och produkter som behövs för att få ned utsläppen. Att vinu går in som partnerland i FMC ger oss möjlighet att ytterligare driva på det globala klimatarbetet, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Som partnerland åtar sig Sverige att uppmuntra fler svenska bolag att ansluta sig till FMC och att lyfta FMC som ett verktyg för att snabba på det globala klimatarbetet. FMC omfattar sju sektorer som står för 30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser: aluminium, flyg, kemikalier, betong, sjöfart, stål och tunga transporter. Utöver USA och Sverige ingår också Indien och Japan i styrelsen. Italien, Norge och UK är också partnerländer i FMC.

Politik | Sverige
Örebronyheter

Källa Regeringskansliet

You must be logged in to post a comment Login