Sveriges herrar föll – men tog extrapoängen på straffarna

By on 8 september, 2017

Sveriges herrar förlorade det första mötet mot Finland i Finnkampen, borta i Vanda blev det finsk seger med 5-3 – men Sverige blickar redan framåt.

– Vi ska se till att ta revansch i Falun, säger Rikard Eriksson.

Finland tog ledningen med 2-0 omgående i den första perioden. 1-0 kom efter drygt tre minuter, och två minuter senare var det dags igen.

När Thomas Holmgren reducerade i boxplay var Sverige på gång, men i stället för en kvittering gjorde Finland 3-1 i slutet av den första perioden.

– Det var en tuff match för oss. Första perioden var inte bra från vår sida, det utnyttjade de direkt. Sedan hade vi några utvisningar mot oss som de tog vara på. Vi fick jobba i underläge hela matchen, säger Rikard Eriksson.

Alexander Rudd reducerade Finlands ledning igen i den andra perioden, men återigen drog Finland ifrån. 4-2 kom i powerplay.

I den sista perioden sköt Rikard Eriksson en gång i ribban innan han fick revansch och snurrade in 3-4-målet med fyra minuter kvar. Sverige låg sedan på för en kvittering, men i stället satte Finland 5-3 i slutsekunderna.

– Vi var inte med i närkampsspelet alls, framför allt inte i första perioden. Det var där vi la grunden, säger Eriksson.

Den efterföljande straffläggningen vann Sverige efter två fina räddningar av Jonathan Edling och mål av André Andersson och Jonas Adriansson.

Poängställningen efter de två första matcherna (damlandslaget vann både matchen och straffläggningen) är 4-2 till Sverige.

På söndag spelas returmötet i JALAS Arena i Falun klockan 15.10. Innan det spelas även dammatchen Sverige-Finland klockan 12.10.

– Hemmaplan är alltid roligare. Vi ska göra en bättre match, det är det som är det viktigaste. Vi ska se till att ta revansch, säger Eriksson.