Sveriges restauranger i gemensam skål

By on 30 september, 2021

Efter lättade restriktionerna – Sveriges restauranger i gemensam skål för att finansiera covid-vaccinationer.

Fredagen den 1 oktober 19:00 genomför en mängd välkända kockar, krögare och restauranger en stor gemensam skål, #19SKÅLEN. Syftet är dels att fira att restriktionerna lättar – men också att uppmärksamma vikten av att hela världens befolkning får tillgång till vaccin. Initiativet ska inbringa donationer till svenska Vaccine Forward, som arbetar för att donera vaccin till länder som inte har råd att vaccinera sin befolkning. Bland kockarna och krögarna ser vi namn som Niklas Ekstedt, Tareq Taylor, Jennie Walldén och PG Nilsson.

Den 29 september lättar restriktionerna och fredagen den 1 oktober klockan 19 samlas Sveriges restauranger i en stor gemensam skål för att fira att samhället äntligen öppnar upp igen och uppmana gästerna att donera vaccinationer till världens fattigaste länder. Insamlingsorganisationen Vaccine Forward står bakom initiativet #19skålen tillsammans med branschorganisationen för besöksnäringen Visita.

– Här i Sverige har 83 procent av befolkningen fått minst en vaccination mot covid-19, medan samma siffra i världens fattigaste länder bara är 3 procent. Kampanjen #19skålen är ett sätt att väcka uppmärksamhet och få flera att vara med och skänka pengar. Ingen är säker förrän alla är säkra, säger Elisabeth Thand Ringqvist, initiativtagare och medgrundare till Vaccine Forward.

Syftet med skålen är att fira att vi får ses igen på krogen och samtidigt uppmärksamma att långtifrån alla i världen har tillgång till vaccin och betona vikten av att hjälpa dem att få det. Genom att samla in pengar till vaccin för de som inte har råd, så minskar risken för att viruset muterar, sprids vidare och orsakar en ny pandemi.

– Pandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen. Tusentals har förlorat jobbet och livsverk har gått upp i rök. Det får inte hända igen. Därför är det så viktigt att alla i världen får tillgång till vaccin, säger Jonas Siljhammar, VD för Visita.

Hittills har över 300 restauranger anslutit sig till initiativet och det rullar in fler krogar varje dag. 19skålen följs sedan upp med en film, där flertalet välkända kockar som Jennie Walldén, Tareq Taylor, Daniel Roos, Sandra Mastio, Erik Videgård, PG Nilsson, Siri Barje, Johan Jureskog och Malin Söderström deltar. Även Niklas Ekstedt och Carl Jan Granqvist stöttar initiativet i sina sociala medier.

– För oss är det inget mindre än en självklarhet, eller rent av vårt ansvar, att vara delaktiga i kampanjen. Och jag vill uppmana alla andra krögare att göra detsamma. Om vi ska få njuta av ett öppet samhälle och levande krogliv behöver alla vaccineras, så att inte mutationer kan utvecklas och komma till Sverige, säger PG Nilsson, grundare av Sveriges Brasserier.

Vaccine Forward är en ideell organisation som hittills har samlat in över 16 miljoner kronor via GAVI (Globala Vaccinalliansen), för att öka vaccinationsgraden i världens fattigaste länder. Vaccin Forward har etablerat samarbeten med Kry, Doktor24, Coop och fått donationer ifrån alltifrån Sparbanken Sörmland, Länsförsäkringar, Verdane, Quantum, Rasmussengruppen, Wallenius Lines och Zendesk. Vaccine Forward är medlem i Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande.

Sverige
Örebronyheter

Källa Vaccine Forward

You must be logged in to post a comment Login