Ta hand om fasaden – värdehöjande tips

Av på 2 juni, 2021

Nu är värmen här och det är hög tid att ta tag i alla utomhusprojekt för att kunna luta dig tillbaka och njuta av resultatet under semestern. För dig som ska sälja huset är det extra viktigt att ta hand om fasaden som en värdehöjande åtgärd. Vi har med hjälp av Flügger listat vad du behöver ha koll på för att lyckas.

Temperatur
Det krävs att det är minst 5 grader och klart väder när du ska ta hand om din träfasad för att uppnå bästa möjliga resultat.

Börja med tvätten
Det viktigaste för att lyckas är som alltid, ett gediget grundjobb som innefattar rengöring. Målar du på en dammig eller smutsig yta kommer hållbarheten på träskyddet att minska och du behöver inom kort måla igen. Behandla därför ytan med en bra fasadtvätt och eventuellt lite sandpapper. Om träet har angripits av alger bör du först ta bort detta med ett algborttagningsmedel.

En bra grund
För att resultatet ska hålla så länge som möjligt ska du alltid grunda innan du målar. Det skyddar mot röta och svampangrepp och gör även att träskyddet får ett bättre fäste. En del träslag har ett naturligt skydd mot röta och svamp, du får höra med din lokala Flügger-expert om du är osäker.

Rätt redskap
Använd gärna en pensel som är i samma bredd som brädorna och måla i längdriktning. Det går också att använda en roller tänkt för större ytor, men avsluta alltid med pensel så att träskyddet verkligen tränger in i träet.

Regelbunden rengöring
Gör rent träet regelbundet, förslagsvis med en till två års mellanrum med en lämplig rengöringsprodukt. Då bevarar du träets glans och förlänger färgens livslängd.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Erik Olsson

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in