Topp 5 vanligaste frågor från hyresgäster 2018

Av på 1 januari, 2019

Undrade du hur varmt det egentligen fick vara i din lägenhet i somras? Eller var du orolig för höjda hyror under hösten? Då är du inte ensam. När frågorna från landets hyresgäster till Hyresgästföreningens rådgivning i år summeras är det tydligt att 2018 var ett år med kyla, värmebölja och ett nytt politiskt klimat.

1 – Brister
Den allra vanligaste frågan handlar om brister i boendet som hyresvärden inte gjort något åt. Brister i boendet kan vara allt från droppande kranar, till fukt och mögel, trasiga tapeter eller skadedjur i lägenheten.

Juristen tipsar: Vad kan Hyresgästföreningen hjälpa mig med om jag har brister i mitt boende?

– Hyresgästföreningen kan informera om vad som gäller juridiskt, ta kontakt med den hyresvärd som inte vill åtgärda problemen och vid behov ta ärendet vidare till hyresnämnden, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

2 – Det är varmt! (Ny för 2018)
En stor del av kontakterna under vår, sommar och höst handlade om höga inomhustemperaturer. Frågorna är inte ovanliga, men i år var situationen extrem på grund av rekordvärmen. Många hyresvärdar hänvisade helt till att det var värmebölja, och att de därför inget kunde göra. Miljöförvaltningar i olika kommuner har agerat olika – en del gjorde inget mer än att konstatera värmebölja, medan andra försökte sätta press på hyresvärdarna.

Vi blev lite tagna på sängen och håller nu på att sammanfatta erfarenheterna från året, för att kunna hantera liknande situationer framöver. Vi har bidragit med tips och råd om vädring kvällar och nätter och fördragna gardiner dagtid, vilket kan hjälpa lite grann, säger Johanna Lundmark, rådgivare och kunskapsredaktör på Hyresgästföreningen.

Juristen tipsar: Hur varmt får det vara i min lägenhet?

Sommartid anses det vara acceptabelt med varaktiga perioder med temperaturer på upp till 26 grader, enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd.Under kortvariga perioder, till exempel vid värmeböljor, kan man dock bli tvungen att acceptera ända upp till 28 grader. Är lägenheten varmare än så kan man vara berättigad hyresreduktion. Men om det är sådana extrema väderförhållanden som i somras finns ingen möjlighet till hyresreduktion, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

3 – Det är svinkallt!
Varje höst, vinter och vår återkommer frågor om inomhustemperatur. I de kontakterna dyker det även upp frågor om drag, dåliga fönster, ventilationssystem och framför allt element.

Många ringer till oss och berättar att elementen är kalla. Det är en vanlig missuppfattning att elementen måste vara varma, eller att det finns regler för vilken temperatur de måste hålla. Vi informerar om att vi går efter inomhustemperatur och att många element kan kännas kalla för att temperaturen inne är tillräcklig – vilket innebär att elementen inte måste ”arbeta”, säger Johanna Lundmark, rådgivare och kunskapsredaktör på Hyresgästföreningen.

Juristen tipsar: Hur kallt får det vara i min lägenhet?

Vi går efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer om 20-23 grader mitt i rummet. Är det under 20 grader kan det vara en brist som hyresvärden ska undersöka och åtgärda, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

4 – Privatuthyrningslagen
Dagligen kontaktas Hyresgästföreningen av medlemmar som hyr en bostadsrätt ”i andra hand”. Då gäller vanligtvis inte hyreslagen. I stället gäller den så kallade privatuthyrningslagen, som ger ett sämre skydd än hyreslagen för den som hyr i andra hand. Man har inget besittningsskydd och kan därför bli uppsagd utan att någon orsak anges. Bruksvärdeshyra gäller inte, utan hyran kan vara mycket högre än hyran för motsvarande hyreslägenhet.

Även om besittningsskyddet inte gäller så har en andrahandshyresgäst fortfarande vissa rättigheter. Till exempel har man rätt att få brister åtgärdade, säger Johanna Lundmark, rådgivare och kunskapsredaktör på Hyresgästföreningen.

Juristen tipsar: Vad har jag för skydd som andrahandshyresgäst?

– Lagstiftningen är komplicerad, men vi kan hjälpa till med att reda ut begreppen. Dessvärre ger inte lagen några förutsättningar för oss att hjälpa medlemmar driva ärenden gällande hyran och vid uppsägningar. Däremot försöker vi uppmärksamma politikerna på lagens brister, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

5 – Hur ska jag klara av hyran?
Frågor om hyran dyker ofta upp. De allra flesta tycker att deras hyra är för hög och är oroliga inför kommande stamrenoveringar, som de hört påverkar hyran väldigt mycket.

De här frågorna är återkommande varje år. Det som är nytt i dessa samtal är funderingarna om marknadshyra. Där är det tydligt att många oroar sig över en friare hyressättning. Många säger rakt ut att deras marginaler är så små att även en mindre höjning kan göra att de måste flytta, säger Johanna Lundmark, rådgivare och kunskapsredaktör på Hyresgästföreningen.

Juristen tipsar: Jag tycker att min hyra är för hög.

Hyresgästföreningen förhandlar många hyror kollektivt. Då är hyran granskad och ska vara ”skälig”. Om en hyra är skälig av görs av flera faktorer, exempelvis hyresnivån på liknande lägenheter i närområdet. en det finns lägenheter som vi inte förhandlar hyran för. Då kan vi göra en bedömning om hyran är skälig och vi kan företräda hyresgästerna i hyresnämnden om den hyra som hyresvärden begär är för hög. Vi kan också göra en bedömning om din andrahandshyra är skälig. Hyr du en hyresrätt i andra hand och betalar för mycket kan vi hjälpa dig att få en del av hyran återbetald genom en ansökan till hyresnämnden, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Om Hyresgästföreningens rådgivning
Hyresgästföreningens rådgivning tar varje år emot cirka 150 000 kontakter via telefon och e-post. Kontakterna är dock inte unika, då många hör av sig flera gånger i samma ärende.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in