Trainee-program ger nya sköterskor en bred bas

By on 7 juni, 2017
Ulrika Uddin är trainee-sjuksköterska på Lindesbergs lasarett.

Lindesbergs lasarett erbjuder nya sjuksköterskor chansen att delta i trainee-program. Syftet med programmet är att ge en god introduktion på lasarettet med dess olika specialiteter samtidigt som deltagarna får en unik möjlighet att utveckla en bred professionell kompetens.

”Att vara trainee-sjuksköterska är verkligen något jag rekommenderar.”, Det säger Ulrika Uddin, en av dem som nappat på möjligheten att under 13 månader få arbeta på samtliga vårdavdelningar på sjukhuset.

”Möjlighet att få inblick”
”Eftersom jag inte riktigt vet vilken inriktning jag vill arbeta med framöver, är det här verkligen en möjlighet att få inblick.”, konstaterar Ulrika Uddin.

Första månaden som trainee innebär allmän introduktion och utbildningar.

”Den perioden gick jag bredvid tills jag hade fått min legitimation”, berättar Ulrika som tog sin sjuksköterskeexamen tre dagar innan hon började sin anställning.

Därefter väntade tjänstgöring på medicinklinikens avdelning 2, innan det var dags att kliva in i arbete på kirurgklinikens avdelning 4 där hon är för tillfället. Sedan väntar tjänstgöring på ortopeden följt av medicinavdelning 1.

Ger bredd och trygghet
Trainee-sjuksköterskorna utför ordinarie arbetsuppgifter, men har under trainee-perioden en fadder på varje avdelning att bolla tankar och funderingar med. Dessutom sker gemensamma mentormöten där de nya sköterskorna ytterligare kan utväxla tankar om sådant de varit med om.

”Förutom att vi vill att de ska ha bra stöd under trainee-perioden, vill vi ge dem en bredd av erfarenhet från olika avdelningar som gör dem till trygga sjuksköterskor med bra kompetens”, säger Ing-Mari Sjöblom, HR-partner i Område närsjukvård norr. ”I programmet ingår också möjlighet att hospitera med andra yrkesgrupper eller i annan av sjukhusets verksamheter”.

Önskemål från studenter
Nuvarande trainee-program på Lindesbergs lasarett drog igång i januari 2017, bland annat mot bakgrund av att det funnits önskemål från sjuksköterskestudenterna på lasarettet.

”Vi tror att detta ger nya sjuksköterskor en bra grund att stå på som hjälper dem i deras val av var de senare vill arbeta, men det ger dem också en bättre helhetssyn som gynnar våra patienter. Vi hoppas givetvis dessutom att trainee-programmet ska vara lockande för nya sjuksköterskor som då väljer att börja arbeta hos oss på Lindesbergs lasarett”, säger Ing-Mari Sjöblom.

Efter trainee-perioden övergår anställningen till en vanlig tillsvidareanställning, på någon av sjukhusets avdelningar.

”Det här är absolut något jag rekommenderar. Det är en väldigt stor möjlighet att få bredd i sin kompetens. Dessutom är sjukhuset en bra arbetsplats med familjär känsla. Här blir man verkligen sedd och lyssnad på.” avslutar Ulrika Uddin.

Hälsa | Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login