Tre av länets naturreservat blir större och smålommen skyddas

By on 11 december, 2023
Smålom, närbild, foto Kjell Store

Tre av länets naturreservat ska bli större, den sällsynta sjöfågeln smålom ska också skyddas från besökare under känsliga tider på året. Det står klart när Länsstyrelsen tagit beslut om länets naturreservat.

Tre naturreservat i Örebro län blir större; Knalla i Askersunds kommun, Malmhöjden i Karlskoga kommun och Julömossen i Degerfors kommun. Tanken med att utvidga reservaten är att skapa större sammanhängande naturområden. Totalt ökar arealen naturreservat i länet med 121 hektar.

När naturreservatet Malmhöjden utvidgas blir det möjligt att återställa bäckmiljöer och förbättra öringens livsmiljöer. Våtmarkerna som omger bäckarna kommer också kunna återställas. Området får då en stabilare tillförsel av grundvatten och blir mer motståndskraftigt mot värmeböljor och torka.

Naturreservatet Knalla ligger tätortsnära vid Zinkgruvan. Genom det nya beslutet skyddas gammal tallskog och hela Viksjön, inklusive den populära badplatsen. Planen är att förlänga vandringsleden i reservatet så att leden passerar badplatsen.

Smålommen skyddas i Knuthöjdsmossen

Smålom är den minsta av lommarna och en utpräglad sjöfågel. Naturreservatet Knuthöjdsmossen i Hällefors kommun är ett välbesök myrområde, men också en viktig häckningsplats för smålom. Smålommen är känslig för störning under ruvningen och när ungarna är små.

Knuthöjdsmossen och den närliggande Hammarmossen har tidigare haft Sveriges tätaste förekomst av häckande smålom, men under senare år har antalet häckande par minskat.

Länsstyrelsen har därför beslutat att de delar av reservatet där smålom häckar ska vara stängt för besökare under delar av året.

– Det är en svår avvägning att begränsa tillgängligheten i ett naturreservat som vi nu gör i Knuthöjdsmossen. Men vi tror att det är nödvändigt för att kunna ha kvar häckande smålom i reservatet. Samtidigt planerar vi att på sikt sätta upp ett fågeltorn, så att det ändå blir möjligt för besökare att uppleva myren med alla smågölar och få chansen att se smålom, säger Johan Karlhager, enhetschef Naturskydd, Länsstyrelsen.

Därför skyddar vi natur

Naturreservat är det vanligaste sättet att skydda natur. Ett naturreservat kan bildas på statlig, privat eller kommunal mark genom beslut av länsstyrelsen eller kommunen.

I Örebro län finns det nu totalt 298 naturreservat, både statliga och kommunala, ett naturvårdsområde Kloten och de två nationalparkerna Tiveden och Garphyttan.

Naturområden som nu får ett nytt beslut

Befintliga naturreservat som blir större.

  • Knalla, Askersunds kommun, utvidgas med 80 hektar och blir totalt 130 hektar.
    Ett tätortsnära naturreservat i anslutning till Zinkgruvan som har betydelse för friluftslivet för närboende. Längs med Viksjöns strand ligger ett omväxlande och artrikt strövområde.
  • Malmhöjden, Karlskoga kommun, utvidgas med 38 hektar och blir totalt 68 hektar.
    I området finns värdefulla naturskogar och många intressanta arter av svampar, lavar och mossor.
  • Julömossen, Degerfors kommun, utvidgas med 3 hektar och blir totalt 138 hektar.
    Myrmark med höga naturvärden; ett rikt fågelliv, intressant flora och värdefulla omgivande skog. Reservatet omfattar den norra delen av mossen med omgivande skogsmark.

Länsstyrelsen har även beslutar om revidering av ett antal reservatsbeslut i syfte att förbättra skötseln i reservaten:

  • Knuthöjdsmossen, Hällefors kommun.
  • Mantorpsskogen, Örebro kommun.
  • Kamptjärnsbrännan, Hällefors kommun.
  • Limberget, Nora kommun.
  • Erikaberget, Nora kommun.
  • Getryggsområdet, Ljusnarsbergs kommun.

Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsstyrelsen Örebro län

You must be logged in to post a comment Login