Trots oroligt läge väljer få att se över sin ekonomi – här är privatekonomens tips

By on 10 oktober, 2020
Arkivbild

En Novus-undersökning från Nordax Bank visar att nära åtta av tio (76 procent) svenskar inte dragit ner på några fasta kostnader under Corona-krisen, trots turbulenta tider. Vid frågan om vilka förändringar man har gjort visar det sig att det är de mindre, rörliga kostnaderna såsom nöjes- kläd-, och semesterkontona som är de poster som svenskarna i huvudsak dragit ner på.

– Siffrorna från undersökningen bekräftar även det vi ser hos våra kunder. Det är naturligt att titta på vilka utgifter man kan dra ner på här och nu, men för det mesta är det ju den totala månadskostnaden på sikt som man vill få ner. Även om det givetvis är bra att dra ner på kläd-och nöjeskontot är det också bra att se över sina fasta kostnader, säger Susanna Larsson, ansvarig för privatlån på Nordax Bank. 

Susanna pekar på att det finns flera utgifter man kan se över för att minska sina utgifter och menar att en bra start är att prata med sin bank för att se över ens fasta kostnader. Ju fler fasta kostnader du kan minska desto större ekonomiskt utrymme. 

– Kanske kan du förhandla om din hemförsäkring eller ditt elavtal? Be din bank om råd – du kanske kan omförhandla ditt bolån eller samla dina lån på ett ställe för att få ner kostnaden?, fortsätter Susanna Larsson. 

Privatekonomens bästa tips för att minska sina fasta utgifter:

  • Se över din hemförsäkring – går den att förhandla om?
  • Många elavtal är onödigt dyra – använd en jämförelsetjänst för att se om det finns billigare alternativ.
  • Om du har flera smålån försök att betala av de så fort du kan. Om du inte har den möjligheten direkt så kan det vara värdefullt att samla lånen så räntekostnader, och därmed månadskostnaden, går ner.
  • Hur ser räntan ut för ditt bolån? Prata med din bank om det finns förhandlingsutrymme.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Nordax Bank
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Nordax Bank, via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1036 intervjuer med svenska allmänheten i åldern 18-79 år. Undersökningen genomfördes 14-20 maj 2020.

You must be logged in to post a comment Login