Utställningen om Wedevågs historia kompletteras med filmer

By on 31 maj, 2022

Sommaren utställning i Kulturarvshörnan på Lindesbergs Stadsbibliotek – om Wedevåg och dess 700-åriga historia – kompletteras under juni månad med tre filmer som kommer att visas på kulturhistoriska arkivets skärm i biblioteket. Utställningen har producerats i samarbete mellan Sten B Norén och Lindesbergs kommuns Kultur- och fritidsenhet och finns att se till och med 31 juli.

De filmer som kommer att visas under juni månad är de samma som vid utställningens vernissage:

WEDEVÅG – på Brukets tid (1949/1950) – amatörfilmer av C-G Callerby med speakertext av Sten B Norén;

WEDEVÅG – dåtid och samtid (1978) – företagets egen reklam/informationsfilm;

WEDEVÅG – produkter i tillverkning och i produktion hos kunder (1981) – företagets egen reklam/informationsfilm.

Normalt visas bildspel på kulturhistoriska arkivets skärm i biblioteket med bilder ur Bergslagensposten från samma månad, 25-30-40-45-50-60 år bakåt i tiden – exempel under maj 2022 visades bilder från maj 1977, förklarar Magnus Jerlström – arkivarie på Lindesbergs kulturhistoriska arkiv som finns i källaren på Lindesbergs stadsbibliotek och som bidragit till utställningen om Wedevåg.

Wedevågs Bruk i Lindes Bergslag är ett av Sveriges äldsta nu existerande företag med anor ända från 1400-talet. Brukets utveckling genom seklerna ger en levande bild av hur brukshanteringen vuxit fram – först i kamp med en karg natur, senare i hård konkurrens med inhemska och utländska medtävlare. Det är en berättelse om övervunna svårigheter, om segt arbete av generation efter generation av bruksmän och om skapande insatser på skilda områden.

Här får besökare chans dyka ned i Wedevågs historia, ta del av intressanta föremål, bilder, kartor, fotografier, arkivhandlingar, patentbrev och mycket annat. Utställningen är ett samarbete mellan kommunens kultur- och fritidsenhet och Sten B Norén som själv arbetet under många år på företaget och kan det mesta om Wedevåg.

Sten B Norén visar utställningen på Lindesbergs stadsbibliotek för besökare (bilden ovan) och har hållit en föreläsning för Linde bergslags församling om Wedevågs historia som finns att se i sin helhet på YouTube (se högst upp).

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login