Utveckling skjutningar och sprängningar 2022

By on 4 januari, 2023
Arkivbild

Antalet skjutningar har ökat i år jämfört med tidigare år, det visar den senaste statistiken över sprängningar och skjutningar för 2022, som nu sammanställts av Polismyndigheten.

 – Utvecklingen är mycket allvarlig, vår bedömning är att en stor del av det grova våldet handlar om personlig status eller prestige, vi ser och också att förövarna skjuter allt oftare med avsikt att döda, säger Johan Olsson, chef nationella operativa avdelningen, Noa

Totalt sett har 61 personer avlidit i samband med skjutningar under 2022, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. När det gäller antalet sprängningar så har det skett totalt 90 stycken under 2022. Störst utmaningar med det grova våldet inom de kriminella nätverken finns i polisregion Stockholm.

– Vi har en pågående förstärkning sedan tidigare till region Stockholm, från övriga polisregioner i landet och från Noa, vilket gör att vi på kort sikt kan stärka upp där situationen är som värst, men vi behöver också arbeta långsiktigt mot detta, då vi även ser att fler skjutningar sker i andra städer än våra tre storstadsregioner, säger Johan Olsson. 

Polisens arbete handlar bland annat om att öka effektiviteten, höja kompetensen och förändra metoderna i det redan pågående arbetet. Men som polisen tidigare tydliggjort finns behov av ytterligare verktyg och ny lagstiftning, för att fler brott ska klaras upp.

– Vi jobbar väldigt aktivt mot denna problematik och har under 2022 gripit ett stort antal människor som häktats för grova och synnerligen grova vapenbrott. Men de senaste årens utveckling innebär att polisen och övriga samhället måste öka sin samlade förmåga för att kunna motverka den grova brottsligheten, bland annat för att minska antalet unga personer som dras in i kriminaliteten, säger Johan Olsson.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Polisen

You must be logged in to post a comment Login