Välkommen på Digitalidag 2023 i Örebro

By on 11 oktober, 2023
Bild: Örebro kommun

Välkommen på temadagen Digitalidag på Kulturkvarteret Örebro den 13 oktober kl. 12.15-17.30. Örebro kommun är en del av Digitalidag, en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

Tillsammans gör man en kraftsamling, för att inspirera alla människor att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen.
 
Temadagen Digitalidag arrangeras på Kulturkvarteret den 13 oktober kl. 12.15-17.30. Under temadagen kommer det hållas föreläsningar och panelsamtal.

Bland annat kan du lyssna på samtal om AI och prova AI själv, det blir föreläsningar om säkerhet på nätet, att bli vän med tekniken och så kan du lära dig ta bättre foton med mobilen.

Det kommer även att finnas utställare som ger inspiration och information om bland annat digital vård, e-tjänster och digitala betalningar, samt en hjälphörna dit du kan gå för att få hjälp med att använda olika digitala tjänster.

….

På Entréscenen – Hela scenprogrammet teckenspråkstolkas.

 • Kl. 12.15 – Invigning och välkomnande!
 • Kl. 12.30 – AI och framtiden. Ett samtal mellan Per Brogevik, digitaliseringsdirektör Örebro kommun, och Magnus Lodefalk, docent och lektor i nationalekonomi, Örebro universitet.
 • Kl. 13.20 – Den smarta staden. Föresläsning med Jonas Tannerstad som är chef el och automation på ÖBO.
 • Kl. 14 – Säkerhet på nätet. Föreläsning med Martin Appel, frilansjournalist och konsumentredaktör på PC för Alla.
 • Kl. 14.40 – Bli vän med tekniken. Föreläsning med Elin Häggberg från Teknifik – en av sveriges främsta teknikbloggare, föreläsare och journalist.
 • Kl. 15.15 – AI och kulturskapande. Panelsamtal med Lars Hilmersson – verksamhetschef Örebro bibliotek och Örebro kulturskola, Sofia Gustavsson – Kultur och featurechef NA, samt Mattias Käll – Utvecklingsledare Bild och form, Region Örebro län
 • Kl. 15.50 – Liveteckning med Ekaterina Schylander.
 • Kl. 16.10 – Varför digitalisering, vad ser vi framåt? Panelsamtal med Örebros politiker. Centerpartiet, Jimmy Nordengren, Miljöpartiet, Lea Strandberg, Moderaterna, Maria Haglund, Vänsterpartiet, Martha Wicklund.

E-mässa

Kl. 13-17.30 i Volymen
Kl. 13.00-15.00 finns teckenspråkstolk tillgänglig på mässan

Olika aktörer hjälper till med sina e-tjänster och visar intressant teknik.

Dessa aktörer kan du möta på mässan:

 • Örebro kommuns servicecenter
 • Örebro bibliotek
 • Örebro kommuns stadsplanering: Den digitala översiktsplanen
 • Tekniska förvaltningen: Flowbird
 • Socialförvaltningen: Digital teknik inom vård och omsorg
 • Länsstyrelsen Örebro län
 • Mastercard
 • Nordea
 • SeniorNet Örebro
 • Statens servicecenter
 • Swedbank
 • Region Örebro län: Testbädden, InnoMera och 1177

Workshops

Cutout-animation (stop motion)

Kl. 13-17 i Volymen
Prova på att göra film med lärare från Kulturskolan.

Digital skaparverkstad

Kl. 13-15.30 i Bubblan
Bibliotekets makerspace bjuder in till spännande och roliga aktiviteter där du själv kan prova på att bygga och skapa med teknik.

Vad är CHAT GPT?

Kl. 14-14.30 i Volymen
Biblioteket förklarar och visar olika AI-verktyg.

Ta bättre bilder med mobilen

Kl. 15.30-16 i Volymen
Ta bättre bilder med mobilen. Passa på att ta chansen att lära dig mer om att ta foton med din mobil! Workshop med Elin Häggberg, teknikbloggare (bloggen Teknifik), föreläsare och journalist.

Lär dig rita digitalt

Kl. 16.30-17.30 i Volymen
Lär dig rita digitalt, tecknarworkshop med Ekaterina Schylander, arrangemang av Seriebiblioteket.
Begränsat antal platser. Ålder: 13+
Workshopen teckenspråkstolkas.

Trainstation/Discover by Örebro bussen

Digitaliseringsavdelningen kommer att visa inspirationsfilmer om Microsoft komponenter som kan underlätta kommunikation på olika språk och vid funktionsnedsättning. Besökare till bussen kommer att erbjudas coachning samt möjlighet att prova på olika digitala lösningar.

Supporthörna

Kl. 13-17 i Entrén

Kom och ställ dina frågor kring det digitala, alla frågor är bra frågor! Ett samarbete mellan Örebro kommun och SeniorNet Örebro.

Kl. 14-15 Möjlighet till hjälp på arabiska och kurdiska.
Kl. 14-15 Möjlighet till hjälp på swahili.
Kl. 15-16 Möjlighet till hjälp på teckenspråk.

Utbildning med Betalningshjälpen

Kl. 15-16 i Fantasin

Anmäl intresse för deltagande i Betalningshjälpens monter på E-mässan på Biblioteket. Det finns 6 platser, först till kvarn.

Vad är Betalningshjälpen?

Betalningshjälpen är ett samarbete mellan Mastercard, SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker. De vill att alla, oavsett förutsättningar och ålder, ska kunna ta del av fördelarna med en digital vardagsekonomi. De kommer att genomföra en utbildningssession med det nya materialet, med fokus på digital vardagsekonomi och tar samtidigt emot dina tankar och förslag på förbättringar.

….

Om Digitalidag

Digitalidag är en nationell rörelse och oberoende samverkansplattform med nära samarbete med över 340 aktörer. Digitalidag ordnar årligen en nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

Det går även att ringa Digitalidag på 010-550 25 00 för att få hjälp med digitala frågor. Telefonen är öppen 1 september till 27 oktober.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login