Varannan läser jobbmejl på semestern

By on 28 juli, 2019
Arkivbild

Så många som varannan person kommer att läsa jobbrelaterade mejl under semestern, enligt ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av mjukvarujätten Citrix. Den visar också att betydligt fler män än kvinnor avser att kolla jobbmejlen under sommarledigheten.

Enligt den svenska semesterlagen har alla anställda rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni till och med augusti. Oavsett hur kort eller lång sommarsemester man har valt att ta ut är har många svårt att helt koppla bort jobbet under ledigheten. Det visar inte minst den Sifo-undersökning som Citrix har låtit göra. Enligt den kommer fler än varannan anställd läsa jobbmejlen under semestern, varav 13 procent tänker göra det dagligen.

Undersökningen visar också att ungefär en fjärdedel av alla dem som tänker öppna jobbmejlen under semestern ser det som negativt och stressande. Något fler än var fjärde ser det som positivt och att de får koll på vad som händer. Majoriteten (44%) uppger att det inte påverkar dem alls.

– Gränsen mellan jobb och fritid har suddats ut allt mer och inte minst den här undersökningen visar att många svenskar behöver tillgång till jobbmejlen under semestern. Då är det extra viktigt att tekniken fungerar för att säkerställa att inloggningen är så enkel och stressfri som möjlig, vilket möjliggör för de anställda att jobba mobilt oavsett enhet och var de än befinner sig, säger Mats Ericson, Sverigechef på Citrix.

Undersökningen visar också att betydligt fler män än kvinnor svarar att de kommer läsa jobbrelaterade mejl någon gång under semestern, 59 respektive 47 procent. Bland dem som uppger att de ska läsa e-posten varje dag är andelen män mer än dubbelt så många som kvinnorna, enligt undersökningen.

Den visar också att personer som bor i storstadsområdena är mer benägna att läsa jobbmejlen under semestern än de som bor i övriga landet. Den högsta siffran återfinns i Stockholm där 64 procent uppger att de kommer läsa jobbrelaterade mejl under sommarledigheten. Norrlänningar är i jämförelse betydligt bättre på att koppla bort jobbet under semestern. I Norra Mellansverige uppger exempelvis endast 36 procent att de avser läsa jobbmejlen på sina lediga dagar och i Mellersta Norrland är siffran 39 procent.


Resultat från undersökningen:

  • 53 procent kommer någon gång läsa jobbmejlen under sommarsemestern
  • 24 procent av de som kommer läsa mejlen under sommarsemestern anger att det är negativt eller stressande
  • 28 procent ser det som positivt att läsa jobbmejlen under sommarsemestern
  • 17 procent av männen och 8 procent av kvinnorna kommer läsa jobbrelaterad mejl dagligen

Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 11-16 juni 2019.
Totalt intervjuades 1112 personer i åldern 18-65 år (1033 intervjuer efter borträknat de som ej har sommarsemster). Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login