Varannan öppen för att flytta utomlands

By on 1 maj, 2023
Foto: Cool Company

I en ny Sifo-undersökning utförd på uppdrag av frilansbolaget Cool Company kartläggs svenskarnas tankar kring arbetslivet. Majoriteten kan tänka sig att flytta utomlands för jobbet, byta bransch och även jobba extra vid sidan av som frilansare. Samtiden och de ganska speciella åren som gått återspeglas i arbetsmarknaden, menar Cool Company.

Ett arbetsliv på en och samma arbetsplats med fasta arbetstider och en guldklocka för lång och trogen tjänst ser ut att bli alltmer avlägset för fler. Människor idag har en flexiblare inställning till arbetslivet och många har anammat både rörliga arbetstider och flexibel kontorsplats.

I en färsk Sifo-undersökning svarar drygt varannan svensk (53%) att de kan tänka sig att flytta för jobbet. Bland den yngre gruppen i åldrarna 18–29 år är ännu fler öppna för att bosätta sig i ett annat land på grund av jobbet, hela 63 procent av unga svenskar kan tänka sig att flytta utomlands för jobbets skull. Likaså kan majoriteten av svenskarna (68%) tänka sig att jobba helt digitalt med en arbetsgivare eller uppdragsgivare i ett annat land.

Försvaret och rättsväsendet mest populära branschen

Nära varannan svensk (46%) kan även tänka sig att byta bransch från sin nuvarande bransch enligt undersökningen. I topplistan över branscher som man i så fall skulle vilja byta till hamnar Försvaret och rättsväsendet överst på listan. På andra plats hamnar utbildningssektorn och på tredje plats ligger resebranschen. Under 2022 låg naturnära yrken som fiske, jord- och skogsbruk överst på topplistan över branscher att byta till, och under 2021 var entreprenör och IT-branschen hetast.

– Det är rejäla svängningar mellan branschpreferenser under de tre senaste åren, men så har det också varit tre väldigt speciella år. Arbetsmarknaden speglar samtiden, och med tanke på världsläget är det talande att just rättsväsendet och försvaret hamnar högst upp, säger Matilda Backelle.

Frilans som extrajobb lockar nära 6 av 10

Stigande ränta och höjda priser har även fått många att se sig om efter att dryga ut kassan. I undersökningen svarar nära 6 av 10 av svenskarna (57%) att de är intresserade av ett uppdrag vid sidan av sitt vanliga jobb, om det erbjuds. Flest (35%) skulle i så fall helst vilja frilansa med något annat än sin ordinarie sysselsättning och 23 procent tar hellre ett uppdrag som är inom samma område som de arbetar med.

Hela 17 procent av svarande i undersökningen uppger dessutom att man faktiskt skulle behöva en sidoinkomst för att kunna upprätthålla sin livsstil. Bland de som redan frilansar idag uppger ca 32 procent att stigande priser gjort att man ser sig om efter än fler uppdrag än tidigare. *

Topplista 2023 – branscher svenskar vill byta till

1. Försvaret/rättsväsendet
2. Utbildning
3. Resa/äventyr

Topplista 2022 – branscher svenskar vill byta till

1. Fiske/jordbruk/skogsbruk
2. Resor/äventyr
3. Hållbarhet

Sverige
Örebronyheter

Källa: Cool Company
Om Sifo-undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Cool Company. Den bygger på ca 1026 intervjuer, bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan 13 och 15 mars 2023.
*Baserat på undersökning bland befintliga användare av Cool Companys faktureringstjänst för frilansare.

You must be logged in to post a comment Login