Världen | Spanien återigen på väg att inskränka aborträtten

Av på 22 februari, 2015

Spanien var nyligen på väg att inskränka rätten till abort men tvingades efter stora folkliga protester att dra tillbaka sitt lagförslag.

I går presenterades dock ett nytt förslag som kräver att minderåriga som vill genomgå en abort måste ha sina föräldrars uttryckliga medgivande. Redan nuvarande lag säger att minderåriga ska informera sina föräldrar om att de vill göra en abort, men undantag görs om det finns risk för hot eller våld men detta vill nu regeringen ändra på.

– En mindre del av de unga som genomgår en abort i Spanien kan av olika skäl inte berätta om det för sina föräldrar på grund av risk för hot och våld. Det är nu denna grupp unga som det nya lagförslaget skulle drabba, unga som ofta lever i en stor utsatthet och som riskerar att bli än mer utsatta, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.

Förra året försökte Spaniens regering inskränka aborträtten men stora protester både i Spanien och internationellt tvingade regeringen att dra tillbaka sitt förslag och justitieministern fick avgå.

Det vi ser just nu är ingenting nytt utan det är en inskränkning i aborträtten, men i en ny förpackning. Det har ett och samma syfte, att skuld- och skambelägga personer som väljer att avbryta en oönskad graviditet och det är nu oerhört viktigt att omvärlden reagerar och protesterar, säger Kristina Ljungros.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in