Världsdiabetesdagen 14 november

By on 14 november, 2021
Vanessa drabbades av typ 1-diabetes i maj 2020. Foto: Fredrik Etoall.

Typ 1-diabetes är Sveriges vanligaste livshotande och obotliga sjukdom bland barn och unga. Under Världsdiabetesdagen uppmärksammar Barndiabetesfonden detta genom kampanjen Blå Knuten, där man lyfter forskarna som arbetar för ett botemedel och familjerna som lever med sjukdomen, dygnet runt, varje dag, livet ut.

På söndag den 14 november uppmärksammas diabetes världen över när Världsdiabetesdagen arrangeras. En livsviktig dag, bokstavligt talat för alla som lever med typ 1-diabetes. Syftet med Världsdiabetesdagen är att öka kunskapen om diabetes. För Barndiabetesfonden är det här en dag att öka kunskapen om typ 1-diabetes – den vanligaste, livshotande och obotliga sjukdomen bland barn och ungdomar i Sverige. Varje dag får 2–3 barn och ungdomar i Sverige livstidsdomen typ 1-diabetes. Just nu finns det inget botemedel och ingen friskförklaras. Men det finns hopp. Forskningen pågår ständigt för att lösa gåta om typ 1-diabetes och tillsammans med forskarna hoppas Barndiabetesfonden hitta ett botemedel till år 2040. För att lyckas med det behöver stödet till forskningen öka och förståelsen för sjukdomens allvar bli bättre.

Som ett led i Barndiabetesfondens arbete mot typ 1-diabetes kommer den diabetesblå färgen lysa upp flertalet byggnader runt om i landet. På så vis vill man uppmärksamma typ 1-diabetes och alla som lever med sjukdomen. Tack vare stöd från bland annat Stockholm Live kommer Friends Arena lysa blått under söndagskvällen. Även Westfield Mall of Scandinavia i Solna kommer ändra färg till blått för att uppmärksamma den allvarliga och obotliga sjukdomen.

Med start 19.00 på söndag den 14 november sänds Beat Diabetes – Kampen för livet på TV3, Viaplay och Viafree. Peter Jihde leder programmet där kända profiler från Sverige, Norge och Danmark gör upp i en ”landskamp”. Beat Diabetes Foundation har producerat programmet där alla pengar som samlas in går till diabetesforskning. Barndiabetesfonden är den enda svenska förmånstagaren till programmet och fokus under kvällen kommer att vara på typ 1-diabetes och de som lever med sjukdomen.

Under kvällen kommer det finnas möjlighet att bidra till typ 1-diabetesforskningen genom att swisha valfritt belopp till 900 72 04 eller skriva HOPP och SMS:a 100 kronor till 72929. Det kommer även finnas möjlighet att ringa Barndiabetesfondens diabetessköterska om man har frågor om typ 1-diabetes. Telefonlinjen har öppet mellan klockan 19.00 och 22.00 på Världsdiabetesdagen. Sköterskan nås på telefonnummer 010-500 60 11.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Barndiabetesfonden

You must be logged in to post a comment Login