Värsta turn-offsen på första dejten – otrevlig mot servicepersonal och dålig hygien

By on 11 juni, 2022
Bild: Match

Föreställ dig ett scenario där du har lagt tid och energi på att göra dig redo för den där första dejten och du är nervös och exalterad på samma gång. Men så träffar du din dejt och ganska snabbt är du inte lika exalterad längre.

I en rykande färsk undersökning från Novus, gjord på uppdrag av Match, tillfrågades svenskarna om de tre absolut värsta turn-offsen på en första dejt, och kvinnor och män stod eniga i frågan – dålig hygien (59 %), otrevlig mot servicepersonal (41 %) och dålig personkemi (29%) är de värsta tänkbara scenarier.

– Det ryms ju mycket inom kategorin ’dålig hygien’ och vi har också individuella gränser för vad vi anser är bra respektive dålig hygien, säger Jacqueline Joo, Match dejtingexpert. Men rent evolutionärt är det faktiskt en överlevnadsfaktor att vi ska undvika folk som utstrålar dålig hygien. Förr i tiden kunde det nämligen innebära ett tecken på att personen var sjuk, och därmed någon du behövde undvika, eftersom det fanns en risk att du kunde bli smittad och dö. Därför är det också en dålig idé att gå på dejt när du känner dig minsta sjuk, risken är att du inte får en chans att visa hur fantastisk du är. Hjärnan har inte utvecklats på över 40 000 år, så därför reagerar vi fortfarande likadant än idag, oftast utan att vi är medvetna om det.

Detta gör att vi tackar nej till en andra dejt

Men vad är egentligen så illa att du inte vill träffa personen igen? Över hälften av tillfrågade kvinnor och män uppgav att dålig hygien är den största anledningen att inte gå på en till dejt (52%). Det som dock skiljer könen åt är att en av fem kvinnor (20 %) hade inte gått på en till dejt om personen gick för fort fram fysiskt, men endast 1 % av männen håller med. Vad som får männen att tacka nej till ett ytterligare möte är om personen snusade eller rökte (22 %), eller pratade för mycket om sina ex (24 %).

– Här blir det tydligt att män är mer okej med fysisk kontakt fort, oavsett vilken avsikt de har med relationen, medan kvinnorna vill känna att de har connectat på ett annat plan först, innan relationen blir fysisk, säger Jacqueline Joo. Därmed tycker kvinnan också generellt sätt att det är ett dåligt beteende om mannen tar ett fysiskt initiativ för fort utan att han har känt av läget. Att läsa av situationen och var man har den andra personen under dejten är A och O för att dejten ska bli lyckad och relationen fortsätta över längre tid.

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa Match
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Match.com mellan den 18 – 23 mars 2022. Totalt genomfördes 1064 webintervjuer med allmänheten 18 – 69 år i Sverige i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Svarsfrekvensen var 61%.

You must be logged in to post a comment Login