Verktygen det mest värdefulla i sommarstugan

Av på 1 september, 2018

Stölderna i sommarstugorna minskar, men samtidigt ökar värdet på de föremål vi förvarar i sommarstugor och fritidshus. Transistorradion är utbytt mot en stor platt-tv, och vedspisen kompletteras med en gasolgrill med mängder av finesser.

Stölderna i sommarstugorna minskar. Under årets första två kvartal har 2 487 inbrott anmälts, att jämföra med 3 128 inbrott under samma period 2017, enligt statistik från Brå. Och på tio år har det totala antalet anmälda inbrott i fritidshus gått ner med 17 procent.

Men istället har värdet på det som stjäls ökat. Sommarstugan är inte längre den enkla boning vi begav oss till på somrar och lov för att komma närmare naturen. Idag är standarden ofta nästan lika hög som i vår vanliga bostad.

Man vill njuta och må bra av vackra saker och den senaste teknologin även på sommaren, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.

I en undersöknings om If gjort uppger var fjärde svensk att verktygen är det mest värdefulla de förvarar i stugan. Verktygslåda, gräsklippare, trimmer, motorsåg, skruvdragare – det sammanlagda värdet kan bli många tusenlappar.

Andra värdefulla egendomar i de svenska stugorna är möbler och hemelektronik, enligt undersökningen.

Men det finns åtgärder att vidta för att undvika de kostsamma inbrotten. De fritidshusägare som satsar på förebyggande åtgärder har färre inbrott och mer begränsade skador.

Tjuven väljer alltid den lättaste vägen. Ett bra skalskydd försvårar jobbet för tjuven. Med en ”bortasäker-låsning” av dörrarna kan man till exempel försvåra för tjuven att bära ut stöldgodset. Låsningen innebär att man inte kan låsa upp dörren inifrån utan nyckel. Det är betydligt svårare och tar längre tid om tjuven är tvungen att bära ut all stöldgods genom fönster, säger Caroline Starck.

Ett annat bra tips är att när du lämnar sommarstugan för säsongen så bör du ta med de mest värdefulla sakerna, samt inte dra för gardinerna.

Då kan eventuella inbrottstjuvar själva se in och konstatera att det inte finns någonting av värde, och därmed inte lägger ner jobb på att bryta upp dörrar eller fönster, säger Caroline Starck.


Vad är det mest värdefulla föremålet/föremålen i stugan?

 • Verktygen: 26 %
 • Möbel/möbler inomhus: 22 %
 • Hemelektroniken: 19%
 • Grillen: 6%
 • Utemöblerna: 5 %
 • Konst: 3 %
 • Annat föremål: 18 %

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If. Under perioden 23 april – 2 maj 2018 har sammanlagt 3 508 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Ifs åtta tips för skydd mot inbrott och stöld i sommarstugan:

 1. Installera låsbara fönsterlås till alla fönster.
 2. Användgodkänt hänglås med kätting eller vajer för värdesaker som förvaras utomhus, som till exempel trailer, cyklar, stegar.
 3. Lämna inte stöldbegärliga saker i stugan. Dyr hemelektronik, sprit och annat är tyvärr intressant för tjuvar.
 4. Märk föremål med Märk DNA så att dina värdesaker blir mycket mindre värda för tjuvar och hälare, och ökar risken att åka fast.
 5. Använd utomhusbelysning med rörelsesensor.
 6. Om du har en båt på en släpvagn på din tomt – säkra släpvagnen med ett godkänt släpvagnslås.
 7. Installera hemlarm – det har en avskräckande effekt. Om ett hemlarm känns lite stort för sommarstugan, kan övervakningskameror vara ett alternativ för att hålla lite koll på stugan när du inte är där.
 8. Be en granne titta till huset med jämna mellanrum om du själv inte har möjlighet att se efter det.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in